Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska barn äter mest grönt

Barn i Sverige äter mest grönsaker av alla barn i hela Europa. – Förklaringen är skolluncherna, säger docent Michael Sjöström som i går besökte landstingsfullmäktiges möte i Härnösand och pratade kostfrågor.

Annons
Topplaceringen som grönsaksätare framkommer i en ny, stor studie av matvanorna hos 1300 elvaåringar i tio länder i Europa.
Resultatet är helt färskt. Landstingets ledamöter i Västernorrland blev först att få veta. Men innan studien har publicerats i vissa vetenskapliga tidskrifter i USA avslöjas inte alla detaljer.
Michael Sjöström som förestår enheten för preventiv näringslära vid Novum, Karolinska institutet i Stockholm, är dock uppenbart nöjd sett med svenska ögon.
Det här är en kul sak, säger han. I frukt och grönt intag bland barn är vi svenskar i topp i Europa. Norge, Island och i viss mån Danmark till exempel ligger långt efter.
Just Sverige och Portugal har barn som äter väldigt mycket grönsaker. Hos oss beror det på skolluncherna. Jämför med Norge exempelvis, de har ju inte skollunch som vi har. På så sätt får våra barn en bra start.
Men konsumtionen får gärna vara högre. Kanske det dubbla, tillägger Michael Sjöström.
Studien går under namnet Pro Children och väntas ge stort eko när den redovisas fullt ut. I Sverige ingår 1300 barn på 39 skolor i kartläggningen, varav några skolor även i Västernorrland.
Svenska barn äter i synnerhet mycket råa, obearbetade grönsaker (raw vegetables). Här är det bara danska barn som kommer i närheten.
Ät mer frukt och grönt är rådet överlag till både barn och vuxna från Michael Sjöström. Faktum är att han drar rekommendationen till sin yttersta spets.
Ingen kan ifrågasätta värdet i den vegetariska kosten. Kan inte Västernorrland ta initiativ som ni gjorde med rökningen? Slå näven i bordet och inför vegetarisk kost som standard. Jag försäkrar er att det blir applåder på flera håll.
Och Österåsen borde kunna vara vegetarianismens högborg. Varför inte profilera Österåsen som ett nationellt centrum? Det har ni förutsättningar för.
Budskapet mottas inte med öppen famn hos alla politiker. Anders Kempe (sjvp) exempelvis förordar blandkost på Österåsen, Ingvar Byström (c) jämför med eskimåer som icke-vegetarianer och Ulf Broman (s) ifrågasätter giftiga, importerade bananer.
Maria Westin, folkhälsovetare och psykolog på Novum, betonar å sin sida små förändringar som håller på sikt framför stora omläggningar som spricker direkt. Det gäller inte minst ifråga om livsstil och mat på ett internat som Österåsens hälsohem.
Det är som att lära sig simma i en varm bassäng med en instruktör hela tiden vid sidan om. Men målet är att klara sig ensam i ett kallt och stormigt hav. Uppföljning och stöd efteråt är därför jätteviktigt, säger hon.
Klas Leffler
0611-554830
klas.leffler@st.nu

Mer läsning

Annons