Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar är inte tråkiga

Dian Yordanov är 19 år och en av hans stora passioner i livet är teater. För två år sedan besökte han Kvartersteatern med sin Bulgariska teatergrupp, och Kvartersteatern åkte i sin tur och hälsade på i Bulgarien. Efter den upplevelsen så kunde han bara inte säga nej till chansen att komma till Kvartersteatern och jobba som volontär och vara med i uppsättningen D’artagnans dotter.

Annons
Dian har jobbat som volontär i Sundsvall sedan 11 januari, och planerad hemresa är 30 juli.
Under tiden han är här jobbar han på kvartersteatern och agerar i årets föreställning på Södra Berget: Dartagnans dotter.
Jag tycker om att lära mig saker och just nu lär jag mig svenska, hur man gör teater, att jobba med andra ungdomar, kulturen, säger han. Jag har verkligen haft jätteroligt här och lär mig nya saker hela tiden. Jag har haft tur att få en handledare som är så bra med människor! När det gäller teater spelar det heller ingen roll om man gör misstag. För det viktigaste är att man har roligt.
Lärde sig språket
Vänner var inget problem att skaffa eftersom alla här på kvartersteatern var så öppna. Och att lära sig språket var heller inget större problem. Jag är intresserad av språk och tycker att det är väldigt viktigt att studera. Jag går en svenskakurs två gånger i veckan och gjorde efter nio veckor här ett prov och fick 103 av 126, det var väldigt kul!
Teater i fem år
Dian har spelat teater i fem år hemma, och i Dartagnans dotter spelar han gycklare och soldat.
Teatern kommer nog alltid vara mer hobby än jobb, även om jag skulle vilja jobba med teater, förklarar han. Hemma i Bulgarien finns det så få teaterskolor och de är även svåra att komma in på. Jag gick en datalinje på gymnasiet och när jag kommer hem ska jag fortsätta studera slaviska språk och på fritiden fortsätta med teatern.
Liten skillnad mot Bulgarien
Om Sverige tycker han.
Det finns ingen egentlig skillnad mellan Svenska och Bulgariska ungdomar, det finns bara fler alternativ här, man har bra möjligheter att bli det man vill, att resa eller hålla på med olika fritidssysselsättningar. Bara man vill så kan man. Men man har samma intressen i båda länderna, man går på krogen, kollar på film, lyssnar på musik, är med kompisar...
Kroglivet är ungefär detsamma i Bulgarien som här. Skillnaden är att det dansas lite mer i Bulgarien. Man har heller inga bestämda partydagar, utan går ut utan att tänka på vilken dag det är. Det är samma åldersgränser, 18 år och 18 är även den ålder som gäller om man vill köpa sprit.
Flyttar hemifrån
En skillnad som Dian märkt är hur snabbt vi flyttar hemifrån. I Bulgarien är det inte samma stress att flytta hemifrån utan det tar den tid det tar. Kanske beror det lite på att det bara var två år sedan Bulgariska ungdomar började få studiebidrag. Man betalar dessutom för sin skolgång, det vanliga är ungefär 50 euro per termin.
Hemlängtan
Jag har lite hemlängtan, säger han. Men det är en trygghet att veta att jag kommer hem i Juli, och allt finns kvar som det var när jag åkte. Jag skulle tycka att det vore kul att dela den här upplevelsen med dom där hemma, men vi håller ju kontakt medans jag är här, via mail och telefon.
Men jag kommer ju att sakna Sverige också när jag är hemma, alla vänner framförallt. Jag visste ju nästan ingenting om Sverige före jag kom hit, bara att det var norrut och monarki. Den här tiden tog verkligen död på myten att svenskar är tråkiga!

Mer läsning

Annons