Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrater spred flygblad i skolan

Sverigedemokrater spred i onsdags flygblad med främlingsfientlig propaganda på Hedbergska skolan. Gymnasiets enhetschef Björn Swedén har polisanmält händelsen.

Annons
Inte nu igen! suckade personalen när de såg vad som fanns i lärarfacken på morgonen.
Enligt uppgifter från skolan måste flygbladsutdelningen ha skett på morgonen eftersom det inte fanns några flygblad i skolan sent kvällen innan.
Skolan öppnar sina portar 7:20 och personalen och elever anlände en halvtimme senare. Det var då flygbladen hittades.
Flygbladen har lämnats till polisen som rubricerat ärendet som hets mot folkgrupp.
Det är andra gången på kort tid som sverigedemokrater delar ut flygblad till elever och lärare på Hedbergska. Senast inträffade detta i slutet av februari.
Björn Swedén har tre olika skäl till sin polisanmälan.
För det första har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om att sverigedemokrater inte får sprida sitt budskap i Sundsvalls skolor. För det andra är budskapet i flygbladen rasistiskt, främlingsfientligt och antidemokratiskt. För det tredje har vi i vår skola utvecklat en kutym som säger att vi har dialog. Sverigedemokraterna har gjort detta i lönndom. Lönndomsstrategi accepterar vi inte, säger Björn Swedén.
Hösten 2002, i samband med valrörelsen, tillät Swedén sverigedemokrater ha ett bord på Hedbergska.
Jag sade att det är självklart att de ska få delta i den politiska debatten. De ställer ju upp i allmänna val, säger Björn Swedén.
Du har sökt sverigedemokrater via telefon och e-post. Varför?
Jag vill ha en dialog med dem. Skolan har, oavsett vad den politiska nämnden fattat för beslut, ett demokratiskt uppdrag. Då måste vi samtala i någon form med dem som vill delta i den politiska debatten.
Hur har eleverna reagerat?
Inte speciellt kraftigt. De har skrattat. De tycker inte att vi ska förbjuda utan de vill debattera med sverigedemokraterna.
Björn Swedén hoppas att barn- och utbildningsnämnden omprövar sitt beslut att inte släppa in sverigedemokrater till skolorna.
För mig är det inte självklart att förbud är den rätta vägen utan jag vill att man ska våga debattera frågan inför nästa riksdagsval, säger Björn Swedén.

Mer läsning

Annons