Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindlande svartaffärer i bärskogen

/

Sundsvallsföretagaren spelade bort sitt blomstrande företag på kasinot. Sedan åkte han på en skattesmäll på 2,5 miljoner för svindlande svarta miljonaffärer i bärplockarbranschen. Nu åtalas den 41-årige mannen för omfattande ekonomisk brottslighet.

Annons
Tillslaget mot Sundsvallsföretagaren gjordes i oktober 2005, sedan Skatteverket i Umeå hade granskat hans kolsvarta bäraffärer, främst i Västerbottens inland.
I hans lägenhet beslagtogs 100 000 kronor i kontanter, datorer och ett tämligen magert räkenskapsmaterial som blev ingången i den mycket omfattande bärhärvan.
41-åringens fru ägde en fastighet i Fredrika där ett stort antal thailändska plockare, främst män, inkvarterades under bärsäsongerna.
Paret skötte även transporterna till och från Arlanda, agerade matgrossist åt andra företag i branschen, och tillhandahöll VW-bussar åt plockarlagen.
Enligt Skatteverkets skönsmässiga beräkningar tjänade paret minst 1,4 miljoner kronor på den delen av verksamheten under två år.
Det fanns också stora pengar i att agera bärombud. Att väga in de bär som grossisterna sedan köpte upp. På två somrar vägde man in 1 200 ton bär som plockats av 218 plockare. Bären värderas till 10,5 miljoner av uppköparen, och parets provision var dryga miljonen.
Thailändarna betalade 120 kronor om dagen för bostad, mat och tillgång till bil. Bensinen fick de betala själva, och Skatteverket har kommit över dokument som visar att de väntades överleva på mat för 19 kronor om dagen.
Inte en krona av intäkterna 2004 och 2005 redovisades till skattemyndigheten. Därför beslutade skattenämnden i fjol att kräva paret på cirka 2,5 miljoner kronor i skatt, egenavgifter, skattetillägg och obetald moms.
Och nu kommer den straffrättsliga delen. 41-åringen åtalas för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Enligt åtalet medger han att han bedrivit näringsverksamhet, men förnekar ändå brott.

Mer läsning

Annons