Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindleri leds från rättspsyk

Minst två patienter på rättspsyk i Sundsvall misstänks vara bovar i en stor svindlerihärva. Under ett års tid har sex åldringar blivit skinnade på nära en miljon kronor. Åklagaren har gett ärendet förvånansvärt låg prioritet och vägrar förklara varför.

Annons
Kammaråklagare Katarina Becker som leder utredningen har känt till åldringsbedrägerierna i veckor.
Men först nu har hon gett polisen direktiv att förhöra den ökända bedragerskan som vårdas på rättspsyk.Först nu har åklagaren instruerat vårdpersonalen att hålla kvinnan och hennes misstänkte hantlangare åtskilda.
I februari greps den 45-årig medpatienten till bedragerskan under en permission. Polisen misstänkte att han genomfört bedrägerier mot flera åldringar och lurat till sig minst 600 000 kronor.
Katarina Becker kopplades in och begärde honom först häktad. Samma dag ändrade hon sig och försatte honom på fri fot. Dagen efter greps han igen, eftersom rättspsyk vid det laget ansåg att han var på rymmen.
Märkligt nog hamnade han på samma avdelning som bedragerskan med möjlighet att ostört prata ihop sig med henne just det åklagaren först tänkt förebygga genom häktning.
Det är oklart om åklagaren tagit reda på att mannen vårdades på rättspsyk, eller hans samröre med bedragerskansom flera gånger dömts för liknande brott. ST har i en veckas tid försökt få svar på dessa frågor, men Katarina Becker har inte varit anträffbar.
Trots att åklagaren senare fick kopplingen klar för sig dröjde det veckor innan hon agerade.
Det blev i stället chefsöverläkare Erik Söderberg som tog initiativet att flytta de misstänkta kumpanerna till olika avdelningar och ta ifrån kvinnan mobiltelefonenhennes typiska brottsverktyg.
Men en anställd på rättspsyk berättar att kvinnan ändå inte har några problem att ringa. Det kan även Jan Granquist på polisens eko-rotel bekräfta.
Hon kontaktar mig nästan dagligen och undrar hur utredningen går. Även om jag knappar ur mig lyckas hon krångla sig igenom polisväxeln och dyka upp i luren, säger han förundrat.
Och på okänt sätt tycks hon kunna tanka de andra patienternas kontantkort.
Det är ingen som vet hur hon bär sig åt, säger en vårdare.
Polisen har dessutom hittat flera nedlagda bedrägerier som kvinnan kan ligga bakom.
Men nu har jag bestämt mig för att gå till botten med det här, säger Jan Granquist.

Axplock ur bedragerskans förflutna
Den ökända bedragerskan från Östersund har sedan slutet av 1980-talet åtalats för ett 50-tal bedrägerier. På senare år har hennes offer i huvudsak varit gamla och försvarslösa människor.
Under de år kvinnan vårdats inom rättspsykiatrin har hon lyckats fortsätta begå grova brott. Ofta med telefonen som brottsverktyg.
Hon har lurat berusade kroggäster att lämna ifrån sig bankkort och koder för att sedan tömma deras konton.
Flera gånger har hon duperat kioskanställda att sända henne trisslotter för tusentals kronor. En gång fick hon lotter utlämnade till en taxichaufför som sedan körde upp leveransen till rättspsyk. Kvinnan hissade ut en korg genom ett fönster för chaffisen att lägga lotterna i. En vårdanställd såg vad som pågick och kunde sätta stopp.
En gång satt bedragerskan inlåst på häktet i Härnösand och beställde 50 hamburgare mot faktura.
Häktespersonalen uppges ha blivit mycket förvånad när maten levererades.
Vid en tingsrättsförhandling hade kvinnan med sig kaffebröd som hon bjöd rättens ledamöter på innan förhandlingen inleddes. En domare uppvaktades dessutom med brev skrivet på rim.
Kvinnan är dömd för att ha lurat en religiös kvinna att ge henne 35 000 kronor till en påhittad resa till Palestina. Vid ett tillfälle lockade hon med sig en förvirrad pensionär till banken och försökte få ut 200 000 kronor från åldringens konto den gången stoppades hon av uppmärksam bankpersonal.
Hon är även dömd för att ha lurat sig in hos en blind man och stulit 50 000 kronor ur hans kassaskåp. Sommaren 2003 plockade hon ut 120 000 kronor från ett bankkonto som tillhörde en 92-årig dam från Östjämtland.
I höstas fick kvinnan ett paket med omkring 150 000 kronor till kliniken i Nacksta. Ett brott misstänktes men polisen kunde inget bevisa.
Ärendet lades ned och kronofogden tog hand om pengarna.

Mer läsning

Annons