Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systers kamp mot kommunen: "Ni måste dika"

/
  • Matkällaren var lika torr och funktionell för ett par, tre år sedan. Nu når vattnet över stövelskaften.
  • Tomten svämmar över och Syster Söderberg är förtvivlad. Problemen har funnits sedan stormen tog skogen och kommunen avverkade på marken intill villatomten.
  • Under vintern har 90-åriga Syster Söderberg balanserat fram på något som mest liknat en isbana. Nu har det tinat och tomten är långt ifrån vad den var en gång.
  • Mellan vedboden och villan är vattnet decimeterhögt. Sedan skogen försvann börjar tomten likna en myr.
  • Syster Söderberg klarar sig själv på gården men hon känner sig djupt besviken på kommunen.
  • Mellan vedboden och villan är vattnet decimeterhögt. Sedan skogen försvann börjar tomten likna en myr.
  • Här förvarade Syster Söderberg potatisen och för ett par tre år sedan var matkällaren var lika torr och funktionell. Nu når vattnet över stövelskaften.

Tomten är vattensjuk, matkällaren full av vatten och uthusen sjunker.
För tre år sedan jämnade stormen Dagmar träden vid marken. Resten av den kommunala skogen har avverkats.
– Det måste dikas. De har varit här fem gånger från kommunen men ingenting händer, säger 90-åriga Syster Söderberg.

Annons

Det porlar, rinner och droppar på tomten på Alnö. Mellan huset och vedboden är vattnet decimeterhögt. Här brukar Syster Söderberg själv stå och handkapa veden.

Men sedan skogen försvann är hon omgiven av vatten och i matkällaren når vattennivån ovanför stövelskaften.

– Det har aldrig sett ut så här tidigare. 1963 byggdes det här huset och vi har alltid haft potatis i matkällaren. Att det kan bli så här när träd försvinner har jag vetat sedan jag var barn men på kommunen verkar de inte ha den kunskapen. De har sagt att det kan bero på att det är fel på hustaket, rännorna eller dräneringen, säger Syster Söderberg.

Läs kommunens svar här.

Hon känner sig lika sviken som besviken och visar en några år gammal bild när gran, tall och björkskog omgav den välskötta tomten som var full av blommor och den trädgårdskonst som hennes avlidne make var upphov till.

– Jag är rädd för att vattnet förstör hela huset. En dag ska det ju säljas.

I ett brev från stadsbyggnadskontoret skriver Jan Eriksson om ett besök som gjordes på gården på Färjevägen i höstas.

"Vi konstaterade att fastigheten är lågt placerad utifrån omgivande skogsmark. I vägdikena utmed Färjevägen fanns snö och en del vatten. Vi bedömde då att skogsavverkningen inte orsakat era vattenproblem".

Under försommaren 2014 gjordes en del dikningsarbeten längs vägen på husets framsida men enligt Syster Söderberg är det vid tomtgränsen som vetter mot det tidigare skogsområdet det måste dikas. Det handlar om en sträcka på ett 50-tal meter.

– Det är ett dagsgöra för dem och de har ju folk på kommunen.

Syster har även haft problem med vatten i villans källare i samband med att kommunen höll på med vatten- och avloppsarbeten intill tomten. Det var under förra året som en dräneringsbrunn hade fyllts med sten och bråte, vilket resulterade i att vattnet i källaren steg.

Den 90 år unga kvinnan bor och sköter sig själv. Hon har en imponerande fysik och ena sonen berättar att hon kan vara svår att nå sommartid eftersom hon mest vistas utomhus och ägnar dagarna åt trädgårdsarbete.

– Det är skandal att man inte gör något åt det här. Det är skamligt, säger grannen Kjell Jacobsson som engagerat sig i sin väns kamp.

Under en period hade Syster en tork som stod på i villans källare. Ena sonen har vid ett tillfälle också pumpat upp vatten ur matkällaren.

– Man ska väl inte behöva få huset förstört. Jag förstår inte att de kan vara så här vrånga, säger Syster Söderberg.

Mer läsning