Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack till Timrå från inbjudna irländare

På tisdagen damp det ned ett djupt känt tack från borgmästaren i irländska staden Arklow, för Timrås inbjudan till deras fotbollsspelande ungdomar att delta i Mitt Norden Cup. Låt vara att borgmästarens brev är daterat den 1 augusti och således tagit sig god tid att korsa Nordsjön och ta sig upp till mitten av Sverige.

Annons
Bogmästaren i Arklow , the Councillor, Bernie O`Halloran, är en kvinna, precis som hennes kollega i Timrå, Ewa Lindstrand. I brevet tackar hon för inbjudan av juniorsektionen av Arklow Town Football club. Hon önskar en givande turnering för alla deltagande lag, att man spelar jysst och knyter många långvariga vänskapsband. Hon har naturligtvis skäl till detta, eftersom det finns mycket gamla band mellan Skandinaver (ovisst från vilket land exakt) och det sydöstra hörnet av den gröna ön Irland.
Arklow har ett fartyg som bärande symbol i sitt stadsvapen. Mycket troligt är det ett vikingaskepp som avses.
Staden vilar nämligen på mark som varit bebyggd sedan det första århundradet efter vår frälsares födelse. Men på 800-talet fick den sitt namn, då vikingar slagit sig ned och etablerat sig på platsen.
Namnet Arklow härleds från den tongivande vikingahövdingen Arnkel tillsammans med beteckningen för en lågt belägen ängsmark nära vattnet, "lo".
Det är samma ord som finns i vårt eget Arklo, eller Västerlo osv.
Alla härledda som naturbeskrivande ortsnamn, på frodiga marker nära vatten. Mansnamnet Arnkel är ett för vikingatiden och den tidiga medeltiden vanligt namn.

Mer läsning

Annons