Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacksamma över alla skänkta kläder

/
  • Massvis med kläder skänktes till Sadaka efter ett upprop på Facebook. Berit Karlsson har påbörjat arbetet med att sortera allt.

När Sadaka efterlyste vinterkläder till behövande familjer blev responsen enorm.
– Vi har aldrig fått så mycket kläder via ett upprop på Facebook, berättar Berit Karlsson, en av eldsjälarna i föreningen.

Annons

Det var i början av veckan som medlemmar i Sadaka lade ut en efterlysning på Facebook.

Man sökte då vinterkläder till behövande familjer, främst flickor i åldrarna ett till 14 år.

Linda Karlsson, som är ordförande i föreningen, berättar att det blev en anstormning när de hade öppet hus i föreningens lokaler i torsdags.

– Det ringde på dörren var femte minut. Nu har vi jättemycket kläder, säger hon.

Berit Karlsson, som också är engagerad i föreningens arbete, berättar att mellan 20 och 25 familjer regelbundet får kläder via Sadaka. Många av dem kommer Berit i kontakt med via sitt jobb som fältarbetare på socialtjänsten.

– Men det finns också familjer som kommer hit sporadiskt. Jag har också varit och lämnar kappor, jackor och regnkläder till asylkommittén, berättar Berit.

I lokalerna på Nackstavägen trängs nu massvis med säckar och kassar med kläder men flera personer har också tagit med varma filtar, sängkläder, gardiner och leksaker.

Berit tittar lite extra i några av kassarna och hittar flera fina plagg som en familj med tre små flickor ska få. Hon blir extra glad när hon hittar ett Hello Kitty-skärp, som hon tror passar en av flickorna.

– Vi kan nog hålla på en vecka med att bara sortera allt det här, säger Berit.

De kläder som inte ges direkt till behövande familjer säljs istället till föreningens loppis i Nacksta.

Där säljs de billigt, plaggen kostar mellan en krona och 20 kronor. Överskottet går till kostnader för reparationer av bland annat cyklar och barnvagnar som också skänks till behövande familjer och till kostnader för att transportera klädpaketen.

Plaggen som blir kvar skänks till en hjälporganisation i Sierra Leone som driver ett barnhem. Ett projekt som startats av Regina Cole, som bor i Sundsvall. Med jämna mellanrum skickar man ner en container, främst med barnkläder.

Just vinterkläder för flickor har Sadaka inget behov av i nuläget, eftersom givmildheten från Sundsvallsborna var extra stor efter det senaste uppropet.

– Men det kan hända att vi gör ett upprop igen om några veckor. Nästa gång kanske vi behöver vinterkläder till pojkar eller till kvinnor. Nu måste vi gå igenom det här först, säger Berit.

Hon tycker att det varit extra kul med det här uppropet då det varit många nya ansikten som dykt upp med gåvor till Sadaka.

– Det var flera som jag inte träffat tidigare.

Mer läsning

Annons