Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taizémässa i Svartviks kyrka

Den tredje söndagen i påsktid hålls en Taizémässa i Svartviks kyrka. En nästan meditativ gudstjänst med mycket sång och musik från den lilla byn Taizé i östra Frankrike.

Annons
Broder Roger var bara 24 år när han kom till Taizé. Det var krig i världen och hans hus blev en tillflyktsort för människor som flydde undan nazisterna.
Efter kriget kom det fler bröder. 1949 var de sju, och alla överlät de sig till ett liv i celibat och gemenskap, och alla gav de klosterlöften.
Budskapet är gemenskap och försoning i den splittrade kristna kyrkan.
Med tiden har ungdomar vallfärdat till Taizé för att be, meditera och sjunga. Och rörelsen bara växer och växer. Taizémässor förekommer runt om i världen.
Mitt i världen ligger Svartviks lilla kyrka. Inklämd mellan E4 och järnvägen.
Inne i kyrkorummet övar kören en sista gång inför mässan.
Vi brukar ha Taizémässor här i Svartvik ett par tre gånger varje termin, säger Olof Lönneborg, kyrkoherde i Njurunda.
Mässan skiljer sig inte så mycket från en vanlig nattvardsgudstjänst. Med undantag för musiken. Sångerna är enkla och återfinns i den svenska psalmboken. Man lär sig snabbt och repriserna är många. Som refränger, fast i kyrkliga sammanhang säger man omkväden.
Och kanske är gudstjänstformen lite enklare och friare. Men allt finns med och ingen behöver lämna kyrkan ovälsignad.
Man kan säga att det är en stilla, meditativ mässa, säger Olof Lönneborg.
Framme i altaret brinner ljusen. I mitten hänger en mycket uttrycksfull målning av en sorgsen Jesus, målad av den norske konstnären Ole Frövig från Haugesund.
Och man undrar vad den gamle brukspatronen James Dickson, som lät bygga Svartviks kyrka skulle ha tyckt om kvällens mässa.
Han ville bilda och fostra sina arbetare till att bli kunniga och gudfruktiga människor. Då, 1851, fungerade byggnaden både som kyrka och skola, med personalbostad på övervåningen.
Nu är övervåningen borta och takbjälkarna synliga. Takmålningarna är mycket dekorativa och nordiska.
Absiden och tornet byggdes till när Dicksons dotter skulle gifta sig och altaret känns nästan som ett tittskåp med sina fint målade väggar och vackra fönster med blyinfattat glas. Och allra längst upp på kyrktornet sitter ett kors och tittar man noga kan man se en liten åskledare som sticker i väg ett par decimeter ovanför korset, som en ren och skär säkerhetsåtgärd.
Under mässan växer sig sången allt starkare. Vid pianot sitter Kerstin Olander, som är kantor och körledare. Vid sin sida har hon flöjtisten Margareta Thelander. Tonerna
fyller kyrkorummet, och snart är det dags för nattvarden.

Mer läsning

Annons