Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältning och tallbarr på Södra berget

/
  • nton Sjöberg och Patrik Englund, klass sju Calgary, på Prolympia skolan var först in i tältet och öppnade myggfönstret.
  • ofia Åhrman trycker ned tältpinnarna som ska hålla det stora militärtältet på plats.
  • athalie Lundgren och några av hennes kamrater i klass sju, Calgary, på Prolympia skolan hjälptes åt att montera en tvättlina i ett av de många tälten som restes som en del av friluftsövningarna på Södra berget i går.
  • eter Blomqvist, lärare på Prolympia skolan, gav instruktioner och peppade eleverna.
  • enny Loo hjälpte till på utsidan när Pontus ANdersson kämpade med kaminen på insidan av tältet.

Det finns olika sätt att lära känna varandra. Tallbarrste och tältresning är två av dem. Prolympia skolans 260 elever fick testa båda och en hel del annat på Södra berget i går.

Annons
Friluftsliv ska alla svenska grundskoleelever förr eller senare lära sig. Ämnet är en del av skolplanen. På Prolympiaskolan i Sundsvall har man hittat en egen modell för hur det ska gå till.
Det här är en dag då eleverna får prova på hur man beter sig ute i naturen. På så sätt är det en utbildande friluftsdag, men dagen är också en del av skolans team-building, säger rektorn Nils Nyborg.
Med andra ord stod inte bara naturen på schemat när eleverna samlades i dimman på Ängen på Södra berget tidigt i går morse. Målet var även att de skulle känna varandra, och sig själva, lite bättre när den var slut.
När den annorlunda skoldagen sedan startade fick de lära sig packa sina ryggsäckar ordentligt. Därefter gav de sig av till skogs i olika grupper. Där väntade flera olika stationer med övningar:
* Att slå upp tält
* Att göra eld
* Att laga mat
Men också renodlade \"lära känna varandra-övningar\".
De ska lösa hyggligt svåra problem som går ut på att de måste lita på varandra och samarbeta, säger Nils Nyborg.
Att laga tallbarrste var en del av matlagningen. ST:s utsända hade inte tillfälle att prova själva, men erfar att smaken ska vara lite \"annorlunda\". Enligt uppgift ska teet dock vara väldigt nyttigt.

Mer läsning

Annons