Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare: "Ingen som törs säga någonting"

/
  • – Väldigt många har slutat på folktandvården, men det finns ingen som törs säga någonting, säger Peter Sundlöf, tandläkare och pilot som skulle vilja att fler inom det offentliga vågade säga ifrån.

Tandläkaren och piloten Peter Sundlöf från Sundsvall upplever att rädslan för att inte våga säga ifrån genomsyrar offentlig verksamhet.
Och kanske då speciellt landstinget där han har en god insyn inom folktandvården.

Annons

Peter Sundlöf är piloten på SAS som haft en parallell karriär som tandläkare. Han jobbade på käkkirurgen i Sundsvall fram till för något år sedan och berättar om en organisation där anställda är tysta och inte vågar säga ifrån. I grunden anser han att det handlar om ett ledningsproblem som han tidigare berättat om. När tandsköterskor på käkkirurgen nyligen gick ut med öppen kritik mot tandvården imponerades han därför och kände samtidigt en skyldighet att ge sitt stöd.

– Väldigt många har slutat på folktandvården, men det finns ingen som törs säga någonting. Den här sköterskan är fruktansvärt modig som törs kliva fram. Själv har jag inget att förlora, eftersom jag har slutat, säger Peter Sundlöf.

Rädslan för att säga ifrån uppmärksammade Sundlöf redan 2008 när han i ett brev till tandvårdschefen skrev att han upplevde "kollegor som nedstämda och rädda för att säga vad de verkligen tycker".

– Jag har jobbat på SAS som har dragit åt med tumskruvarna på slutet, men man behöver aldrig vara rädd för att bli bestraffad för det är väldigt öppet, säger Sundlöf.

Han tror att organisationen är förloraren i ett klimat som premierar tystnad och ja-sägare. Han berättar om ett samtal med en företagsledare i länet där han frågade vilken typ av medarbetare som hen ville ha.

– Svaret blev passionerade medarbetare som brinner för det här och kommer med idéer och där vi utvecklar det här tillsammans. Men i landstinget har man kvävt allting i sin linda, säger Sundlöf.

Varför då?

– Därför att det är landstinget. Det har alltid varit så här. Varför ska vi göra på något nytt sätt när vi alltid har gjort så här: Och har man inte engagerade verksamhetschefer som törs gå emot tandvårdsdirektören då kvävs det här sakta, säger Sundlöf.

Speglar det samhället eller är det specifikt för offentlig verksamhet?

– Jag tror det handlar om offentlig verksamhet. Jag har hört att det är precis samma sak inom kommunala förvaltningar. Folk törs inte prata. Många chefer sitter även med bra löneförmåner och då är man nöjd och klagar inte. Då är det folket under som få ta smällen, säger han.

Och han imponeras som sagt över tandsköterskornas mod.

– Men jag är rädd för att de på något sätt nedprioriteras i kommande löneförhandlingar, säger Sundlöf.

Tandvårdsdirektör Bo-Göran Danielsson har tidigare försvarat tandvårdens ledningsorganisation.

– Det är tråkigt om man har synpunkter på mitt ledarskap. Sen tror jag det är svårt att vara älskad av alla 375 medarbetare, sade Bo-Göran Danielsson.

Mer läsning