Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk dig frisk - läkare ordinerar positiva tankar

/

Publiken i Tonhallen bjuds på en hälsosam blandning av skämt och beska sanningar. Skrattsalvorna avlöser varandra när läkaren Nils Simonsson från Strömsund berättar om hur vår hjärna fungerar.

Annons
Varför kommer jag ihåg det jag vill glömma och glömmer det jag vill komma ihåg, undrar han.
Han berättar om en pinsam händelse som han inte lyckas glömma. Någon kopplade på ljudet på mikrofonen när han förläst och snabbt behövde göra ett besök på toaletten. Publiken hörde mer än den borde ha gjort.
Budskapet i föreläsningen är annars att man ska tänka sig frisk. Han drabbades själv av en reumatisk sjukdom. Det var ett hårt slag för honom eftersom det gjorde det omöjligt för honom att fortsätta arbetet som kirurg. Han stod inför valet att deppa över sin sjukdom, bli hjälplös och förstöra livet för familjen eller komma på något annat att syssla med. Han bestämde sig för det senare alternativet.
Många gånger när läkaren sjukskriver är patienten egentligen inte sjuk utan mår allmänt dåligt. Då som skulle det i stället för sjukskrivning behövas är en livsstilsförändring eller ett byte till ett mer passande arbete.
Han talar av egen erfarenhet. Själv blev han sjuk därför att han utsatte sin kropp för mycket arbete och lite sömn. Nu försöker han sova mer och arbeta mindre. Han söker sig till tystnaden ibland eftersom han vet att hjärnan inte mår bra av att ständigt utsättas för ljud.
Ljudet av sitt eget skratt mår man däremot bra av. En man som Nils Simonsson läst om lyckades bota sig själv från en reumatisk sjukdom med hjälp av skratt. Han umgicks bara med positiva människor och valde under en tid att bara göra roliga saker och tänka positiva tankar.
Nils Simonsson förklarade att hjärnan klarar bara av att tänka en tanke i taget men hjärnans ägare kan själv bestämma vad hjärnan ska tänka.
Man kan till exempel bestämma sig för att inte älta ett förlupet ord från en arbetskamrat i veckor. Märker man att man ofta klagar på arbetet, arbetskamraterna, familjen och barnen går det att bestämma sig för att tänka positivt i stället.
Om man tänker många negativa tankar banar man en väg i hjärnan så att tankarna lätt går i den negativa riktningen.
Stress är ju som bekant inte bra. Det räcker med att man föreställer sig vad som skulle kunna ske om allt går snett för att hjärnan ska uppfatta det som stress. Hjärnan kan inte skilja på verklighet och fantasi. Stressen kan dessutom inte upplevas olika starkt utan förekommer, enligt Nils Simonsson, bara i två lägen av eller på.
Man bör tänka sig för innan man trycker på stressknappen. Är situationen värd ett sådant pådrag.

Mer läsning

Annons