Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk framtid – låt luciatågen vara queer

/

Annons

Nu ska du få höra varför det är viktigt att vi vågar ifrågasätta de traditionella luciatågen där lucia är en hon (på min tid den snyggaste bruden i klassen – det vill säga, aldrig jag, trots att jag sparade håret i flera år för att ha en rimlig chans), och stjärngossarna var en han (killarna behövde inte kunna låtarna ordentligt, de gick ju längst bak i ledet). 

Det är dags att luciatågen får bli queer – det vill säga: det är hög tid att sudda bort könsnormerna kring luciatågen. Låt William och Emma år få vara vad de vill i luciatågen. Dra lott om äran att vara själva lucia om flera kandidater finns. Självklart kan lucia vara en han. Kan du tänka dig en mer rörande bild än en tonårskille i målbrottet som med värdighet sjunger Sankta lucia och sedan med högtidlig röst läser en vacker dikt? Jag torkar tårarna på bara tanken.  

Men jag hör att du protesterar? Kan inget bara få vara som det alltid ha varit? T-R-A-D-I-T-I-O-N. 

Hörrö, det är gammeldags att låsa in luciatågen i könsnormer med hänvisning till att så har det alltid varit. Det är nämligen mycket som är så har det alltid varit – det patriarkala samhället till exempel – och det finns väldigt ofta goda skäl till uppdatering.  

Jag hör att du frågar: Så vad skulle det nu vara BRA för att arrangera ett luciatåg där kön inte har betydelse? Va?!

Jo, det är 2014. Och ändå kan du som tidningsläsare se rubriker som Kvinnojobben är hotade, alternativt Släpp fram kvinnojobben. Det trots att det inte finns några kvinnojobb. Jobb är inte kopplade till vad du har under underbyxorna. Däremot – och där har du något viktigt – finns kvinno- och mansdominerade yrken. Det är en stor skillnad. Det är viktigt att vi använder ord rätt, för ord sänder signaler och signaler är med och skapar vårt samhälle. Vidare: att vi har könskodade yrken är inte bra (på kvinnodominerade arbetsplatser är lönen generellt lägre), det är istället utvecklande att vi har mixade arbetsplatser. 

Men vad i jösse namn har nu det med lucia att göra?

Jo, jag tror en väg mot ett mer jämställt samhälle där var och en väljer yrke efter förmåga och inte efter kön är att barnen få leka fritt med könsroller efter egen lust – utan vuxnas pekpinnar.

Tänk på det nu i luciatider. Vill din pojke vara tärna, men möter motstånd från dig eller från luciaarrangören sänder det signaler om att en pojke bör stanna inom sin könsnorm. Om en flicka vill vara tärngosse, men inte får, visar vuxenvärlden att livets alla rutor inte är tillgänglig för henne, just på grund av kön. Det ska vi väl inte lära ungarna?

Vi måste istället gå mot ett samhälle där varje individ får bli den person den vill vara, oavsett om den är pojke eller flicka. För att nå dit tar vi små, små steg och luciatågen skrider värdigt fram. Moderna och traditionella i en kärleksfull mix. 

Lina Norberg Juuso

Tvåbarnsmor som alltid lipar vid luciatider. December är vemodigt vackert. Twitter: @LinaNJuuso 

Mer läsning

Annons