Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänker du rösta på söndag?

/

Nu är det dags igen för den högtidliga uppgiften att bestämma vår svenska kyrkas öde i kyrkovalet. En komplicerad uppgift för oss nya och oinvigda, speciellt med dålig information och marknadsföring (vi har samlat bevis, kolla enkäterna). Läs artikeln till din frukostmacka och bli upplyst, kanske kommer du att gå till vallokalerna nu på söndag?

Annons
I Sverige behöver man inte vara myndig för att få rösta, det räcker med att vara fyllda 16 år - förutsatt att man är medlem i svenska kyrkan och är folkbokförd här.
Vilka som ska betsämma
Poängen med kyrkovalet är att svenska folket ska få rösta fram de personer som de tycker ska få bestämma i kyrkan. Man har rätt att rösta på så kallade nomineringsgrupper, vilket egentligen är samma sak som partierna när vi röstar i de stora politiska valen.

Enskilda personer
Man kan också rösta på enskilda personer från partiernas listor av kandidater. Nomineringsgrupperna skickar oftast ut information om sig själva och om vad de vill lägga krutet på de närmaste fyra åren. Men har du inte fått något liknande kan du gå in på svenska kyrkans hemsida och kolla själv.

Kolla röstkortet
Det finns flera olika sätt att rösta men har du inte kommit längre i dina undersökningar om kyrkovalet förrän idag och den här artikeln, så är din vallokal eller röstmottagningsställe nu på söndag det enklaste valet (no pun intended, heh). Tid och plats står på ditt röstkort, och även på internet.

Den här information och mer finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval2005.

Mer läsning

Annons