Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tätt mellan förskolebarnen i Fagerdal

I höst blir före detta sjukhusområdet vid Sidsjön det mest förskoletäta i Sundsvall. Inom ett par hundra meter kommer fyra olika förskolor att starta.

Annons
Hundratalet barn upp till fem år intar Sidsjöområdet om alla planer går i lås. Förutom tre tidigare kända etableringar planerar kommunen för ytterligare en förskola med 20-talet barn.
Skolans tjänstemän har insett att trycket på förskoleplatser i Sidsjön bara växer.
Vi har ställt samman kön till förskolor och till byte av förskoleplats. Då förstod vi att vi inte klarar förskolegarantin utan att öppna en avdelning till i området, säger utredaren Hans Ekman.
Garantin är att alla ska få en förskoleplats inom fyra månader.
Förvandlingen av sjukhusområdet till en jättelik barnkrubba har flera förklaringar:
* Antalet barn ökar snabbt vid Sidsjön, bland annat genom det nya villaområdet Mårtensro.
* En stark och vältalig föräldragrupp har fått ett ovanligt snabbt gehör för sitt krav på ytterligare förskoleplatser i området.
* Det redan etablerade föräldrakooperativet Kullerbyttan tvingas lämna sina nuvarande lokaler i Sidsjö/Böle och flytta till området.
Tre av de fyra förskolorna öppnar i augusti.
Det är Kullerbyttan med 23 platser som intar lokaler vid västra änden av Paviljongvägen.
Det är också ett helt nytt personalkooperativ i samma byggnad efter att barn- och utbildningsnämnden gav sitt tillstånd i går. Kooperativet har rätt att ta in 30 barn, men mjukstartar med en mindre skara.
I augusti startar dessutom en ny kommunal montessoriförskola med 18 barn i den tegelröda byggnaden mitt i området. Där finns redan en Montessoriskola.
Den fjärde förskolan öppnar senare i höst i kommunal regi. Den får minst en avdelning med 20-talet barn. Just nu räknar skolan och fastighetskontoret på tre alternativa lokaler i Fagerdalsområdet.
En klar vinnare i sammanhanget är den nye ägaren till sjukhusområdet, Linus Andersson, Bureå. Han förklarade i ST för någon månad sedan att hans första mål är att hyra ut fler lokaler i området.

Mer läsning

Annons