Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiförare jagad av rattfyllerist

Jagad av en rattfyllerist var taxichauffören till sist pressad att köra i 170 för att inte bli rammad. Hetsjakten började i Sundsvall men polisen lyckades inte ingripa förrän i Sörberge.

Annons
Taxiföraren stötte först på den 38-årige mannen på OK Långgatan i Sundsvall, han var irriterad för att han förlorat pengar i bankomaten och var kraftigt berusad. Därför sade taxiföraren till en kollega att kontakta polisen om 38-åringen satte sig i bilen och körde iväg. Så blev det.
Strax efter kom taxiföraren till en korsning, han hade grönt och fortsatte framåt. Då kom rattfylleristen och körde mot rött och var fem centimeter från att köra in i taxibilen. Eftersom taxiföraren kände igen ekipaget ringde han polisen som ville ha bilens registreringsnummer. Avståndet var då för stort men taxiföraren körde efter ekipaget och hann få numret. Sedan blev han ombedd att ha se vart det bar iväg eftersom polisen befann sig vid Höglundaskolan.
Han kör ut på E4 och jag åker efter, men förmodligen känner han på sig att han är förföljd så han stannar vid Ryds glas. Jag stannar 50 meter bakom. Då kliver han ur bilen och ställer sig och skriker mot mig. Sedan backar han på motorvägen i full fart mot min taxi och försöker ramma den, berättar taxiföraren.
I det läget vågade han inte vara kvar, utan körde, för att komma ifrån fylleristen, in på avtagsvägen mot Gärde.
Jag körde 90-100. Då kommer han bakifrån i 140-150 och försöker köra på mig.
Färden gick vidare mot Ikea och var till sist uppe i 160-180 kilometer i timmen. Hela tiden hade taxiföraren kontakt med polisens kommunikationscentral via radion, därifrån ifrågasattes om mannen verkligen var rattfull när han kunde köra så fort.
Vart är polisen, undrade jag. Och fick till svar att de hade VW-buss och inte skulle hinna i kapp oss. Men det fanns en patrull i Timrå som skickades ut.
I Sörberge fick polisen stopp på 38-åringen. Men då visade det sig att det inte fanns någon alkoholmätare i polisbilen så något test kunde genomföras. Strax efter kom även en andra patrull fram och inte heller den hade någon alkoholmätare.
Då skickade de iväg mig därifrån, berättar taxiföraren.
Senare fick han lämna ett vittnesmål till en polis som inte trodde att det skulle behövas någon ytterligare kontakt eftersom polisen gripit honom i princip på bar gärning. Taxiföraren tycker att dialogen med kommunikationscentralen var mer än bristfällig, de hade svårt att begripa allvaret i situationen och ifrågasatte hans uppgifter.
Den aggressive föraren visade sig så småningom ha 0,65 milligram alkohol i utandningsluften, vilket motsvarar 1,3 promille i blodet. Han togs in för tillnyktring och hördes under gårdagen innan han försattes på fri fot. Han är misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

Mer läsning

Annons