Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxikurir satsar på säkerheten

Mordet på Jarmo Pistool satte fokus på taxichaufförernas säkerhet. En dryg vecka innan rånet i Nacksta beslutade taxikurir att investera i ett helt nytt larmsystem. — Hade Jarmo haft ett sådant i sin bil hade de hittat honom i tid.

Annons
Det säger Bill Gyllenström, vd för Taxikurir i Sundsvall.
Den taxichaufför som rånades i går natt ingår liksom flera andra åkare i Taxikurirs bokningssystem. Det är inte första gången en taxichaufför hamnar i svårt trångmål, även om det denna gång slutade med att en gärningsman greps.
Jag tror de gav sig på fel kille, säger Bill Gyllenström.
Taxikurir beslutade nyligen att byta ut hela sitt boknings- och kommunikationssystem, och redan till hösten kommer förarna att vara betydligt säkrare om något händer.
Vi har valt att inte satsa på kameror. I stället blir det ett dolt larm som är kopplat till GPRS. Det innebär att så fort en förare trycker på knappen så går ett larm till vår central och exempelvis SOS Alarm. De får genast upp en kartbild där de kan följa exakt var taxibilen finns. Det går också ut ett larm till alla andra taxibilar som finns ute, berättar Gyllenström.
Jarmo Pistool jobbade under Taxi Sundsvall. Han hade ett annat säkerhetssystem som tappade kontakten med bilen i Österström, på väg mot det som skulle bli mordplatsen, i Ljungå. Det dröjde flera dagar innan Jarmo Pistool hittades och två ryska män kunde gripas för mordet.
Men med det här systemet kan man se bilen vart som helst i hela Europa, säger Gyllenström.
Han berättar att taxibilarna kommer att utrustas med anslag om att bilen är övervakad.
Jag tror att det kommer att avskräcka passagerare från att utsätta föraren för något.
Han tror att det nya systemet kommer att uppskattas av förarna.
Det blir en trygghet, även om merparten av dem aldrig kommer at behöva använda det, säger Bill Gyllenström.

Mer läsning

Annons