Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterchefen:"Rejält magplask"

Teater Västernorrlands chef Tomas Melander fick beskedet om scenhuset under sin semester i Blekinge. — Det här är ett jättebakslag för hela personalen, säger han.

Annons
I sju år har Teater Västernorrland och kommunen fört diskussioner och projekterat. Till sist kom ett ja till scenhuset. I går kom det oväntade lappkastet.
Det var ett ganska rejält magplask. Nu förväntar jag mig ett snabbt möte med kommunledningen. Har inte hört något än men jag är beredd att bryta semestern om det finns något att prata om men då ska det gälla något långsiktigt, säger Tomas Melander.
Han upplever en djup förtroendekris gentemot kommunen. Den uppkomna situationen är väldigt tung, både för honom personligen men lika mycket för personalen.
Att sitta med personalen och vänta år ut och år in på att något ska hända har varit svårt. Tomas Melander tycker att frågan hanterats oseriöst.
- I sju år har vi suttit med kommunen och diskuterat olika former av projekt. Idéer och tankar har bollats fram och tillbaka. Men vi får väl så småningom höra från den politiska sidan hur man tänker nu.
Arbetsmiljön är den svåra delen. Några åtgärder har teatern redan vidtagit som att tömma Lillgården. Nu befinner sig sömmerskor och sminköser i samma hus som kansliet, en både dyr och opraktisk lösning. Meningen var att placeringen skulle vara tillfällig för att få en godkänd arbetsmiljö utan problem med mögel och sanitet till dess scenhuset stod klart. Nu riskerar provisoriet att permanentas.
Men problemen med att Sveateatern är otillgänglig för handikappade kvarstår liksom den oåtkomliga övervåningen på Konsertteatern. Och mycket annat som påverkar produktionsmöjligheterna.
Det viktigaste för oss är att sammanfoga verksamheten, att inte vara utspridda.
Han har svårt att se någon alternativ lokalisering av scenhuset. Samtidigt ställer han sig frågande till om det kan ske någon bebyggelse överhuvudtaget i området utan sanering, alternativet måste då bli att tömma kvarteren.
Tomas Melander bekymrar sig också för att arbetsglädjen tar skada.
För det här är inte roligt och man känner sig inte jättemotiverad. Men det är politikerna som äger teatern och frågan. Vi får se vad de presterar. Den väsentliga frågan är väl vad Sundsvall vill med teatern och vad man vill göra för att den ska fungera.
Största förloraren är ändå Sundsvall tycker Tomas Melander.
Sånt här syns väl. Hela kultursverige har känt till projektet och sett positivt på utvecklingen. Nu blev det tvärnit och den skuggan faller på Sundsvall.

Mer läsning

Annons