Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern hotas av stängning

/
  • Tomas Melander är chef för Teater Västernorrland. Han är orolig för att Arbetsmiljöverket stänger delar av teaterverksamheten i höst.

Arbetsmiljöverket hotar att stänga delar av Teater Västernorrland i höst. Nu krävs snabba och omfattande åtgärder för att förbättra de undermåliga lokalerna.

Annons
I går träffades teaterledningen, Sundsvalls ledande politiker och arbetsmiljöverket för att diskutera framtiden för Teater Västernorrland.
Efter mötets slut stod det klart att Arbetsmiljöverket tröttnat på den dåliga situationen.
Det var redan i elfte timmen före beslutet att bygga scenhuset. Nu är situationen om möjligt ännu värre, säger Bernt Jonsson vid arbetsmiljöverket.
Nu har Teater Västernorrland till den andra september på sig att presentera en ny handlingsplan för förbättringar. Och det finns en rad åtgärder som är akuta:
- Personalen har svårt att förflytta sig själva och material mellan lokalerna.
- Det är för långt mellan scener och sminkutrymmen.
- Det finns fukt- och mögelskador.
- Personalutrymmen saknar ljus.
- Det saknas hissar mellan de olika våningsplanen.
- De ergonomiska förutsättningarna är under all kritik.
De provisoriska lokalerna har existerat sedan 1991 och nu har situationen gått så långt att det även påverkar den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets Bernt Jonsson utesluter inte att stoppa delar av teaterns verksamhet i höst.
Det kan handla om att vi stoppar uppsättningar där man behöver kläder på en annan våning eller att vi förbjuder servering av kaffe eller andra drycker. Det får vi ta ställning till när handlingsplanen kommer, säger han.
Teater Västernorrlands chef Tomas Melander får nu bråttom att ställa samman förslag på lösningar.
Det kommer att bli en kraftigare åtgärdslista än den vi presenterade 2004 eftersom det inte finns nya lokaler i det nya framtidsperspektivet, säger han.
Tomas Melander tycker att situationen känns oangenäm inför hösten.
Jag är orolig för att vi ska få ett förbud mot oss. Vi har hamnat i en tvångssituation eftersom det här fått hålla på så länge, säger han.
Vid nästa kommunfullmäktige kommer kultur- och fritidsnämnden och fastighetsnämnden få uppgiften att hitta en mer långsiktig lösning åt Teater Västernorrland.
För politikerna är eniga om att Teater Västernorrland ska vara kvar i Sundsvall på sikt. Och då i de nuvarande teaterkvarteren.
Jag tror att man måste bygga någonting. Men om man kan bygga och delvis använda befintliga lokaler beror ju helt på hur saneringen av den förorenade marken i området går, säger kommunalrådet Ewa Back.

Mer läsning

Annons