Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telegrafväckning och månlandningar – Stort i 60-talets Sundsvall

/

Månlandningar, krig i Vietnam, Kubakrisen och uppförande av Berlin­muren, känner du igen dig? Då har du upplevt 60-talet. Ett decennium skakat av polariseringar mellan öst och väst men också av nya musikstilar, modernisering av det svenska samhället och en stor vänstervåg som sprider sig bland framförallt de unga.

Annons

I Sundsvall går Giffarna upp till Allsvenskan för första gången. Tidningen annonserar om en drillborr från Stanley för 28,7 kronor med rubriken ”En julklapp för en man”.

Sundsvallsbron hamnar på förstasidan i slutet på 60-talet när ett förslag läggs om att bygga bron via Tjuvholmen. Lyckligtvis kan allt detta göras billigt då en färdig bro är till försäljning. Vid San Fransisco finns en bro över Sacramentofloden som är redo att transporteras till Sundsvall för en billig peng. Någon bro blev det dock inte då artikeln publicerades den 1 april.

1969 skriver tidningen om ett par Malmöpojkar som blivit tagna för inbrott där polisen hittat nycklar med namn på och söker därför personen öppet i tidningen. 1969 var detta inget konstigt men med dagens syn på publicering skulle det vara högst otroligt att namn skulle skrivas på en person som polisen söker.

En annan nyhet som ST ivrigt följer är månlandningen som täcker sidorna under juli månad 1969. Bland annat rapporteras det om Armstrongs lyckade landning och tidningen proklamerar stolt att människans erövring av himlakropparna har inletts. Det rapporteras även att det varit ett svagt intresse från Sundsvallsbor gällande väckning av telegrafen inför månlandningen. Endast 90 personer hade begärt väckning men det beräknades att fler skulle höra av sig till telegrafen senare på kvällen. Men det kunde dröja enligt telegrafen då det visades en kriminalfilm på tv när ST hörde av sig vilket gjorde att det tog längre tid för folk att ringa då de förmodligen var upptagna med filmen.

Under 60-talet har tidningens upplaga ökat till 35 000 tidningar och ST investerar stora mängder i nya tryckerimaskiner som ökat produktionen och gjort det möjligt att producera upp till 25 000 tidningar i timmen. Även redaktionen byggs ut och renoveras för att få mer plats.

Mer läsning

Annons