Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia: Vi vill ha betalt

De stora teleoperatörerna anser att polisen bör stå för kostnaderna när de begär ut uppgifter.
– Vi vill ha betalt för vår insats, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Annons

Tidigare hade operatörerna ett avtal med Rikspolisstyrelsen, som innebar att polisen betalade självkostnadspris när uppgifter begärdes ut. Men i och med Post- och telestyrelsens (PTS) nya föreskrifter blev trafikuppgifter billigare för polisen – och dyrare för operatörerna.

– Vår uppfattning är att myndigheten som begär ut uppgifterna bör betala. Varför ska teleoperatörerna betala för att en av våra kunder kan vara en brottsling? säger Hans G Larsson.

Han jämför med att polisens bilar behöver bensin – som inte bensinbolagen behöver stå för.

I maj 2012 infördes datalagringsdirektivet i svensk lag. Direktivet innebar att internet- och teleoperatörer måste lagra trafikuppgifter i sex månader. Men i april i år ogiltigförklarade EU-domstolen direktivet.

I samband med detta ansåg de stora teleoperatörerna att svensk lag stred mot EU-rätten. De slutade lagra uppgifter. Eftersom PTS föreskrifter är kopplade till direktivet började flera operatörer också ta mer betalt igen.

– Polisen begär ut känsliga uppgifter. Blir det för billigt kan de begära ut uppgifter i tid och otid. Det är en integritetsfråga, säger Hans G Larsson.

Han tycker också att polisen ska betala självkostnadspris.

Men enligt en statlig utredning gäller fortfarande svensk lag. Därför har flera operatörer nu återgått till att lagra uppgifter och följa PTS föreskrifter.

Men än är det inte helt klart hur det blir.

– Det ska prövas om det här är förenligt med EU-lagen, säger Hans G Larsson.

Mer läsning

Annons