Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeutiska hundar utbildas på Hundens hus

/

Kvinnorna får trilskas lite för att få på sina fyrbenta gunstlingar tröjan och strumpan. Men ingen av dem som blir påklädda protesterar nämnvärt. – Skratta inte åt dem utan beröm dem, för de är jätteduktiga, säger Karolina Humleblom, diplomerad hundinstruktör och specialiserad hundpsykolog.

Annons
När påklädningen är avklarad är det dags att gå ett varv i lokalen, ivrigt påhejad med applåder från de andra deltagarna. Rico tar av sig strumpan mitt i och Cilla likaså, men alla går i mål.
Nu har de lärt sig att det var positivt att ha kläder på sig, de har fått beröm av många, säger Karolina Humleblom.
Läxan blir att träna momentet med vänner och bekanta, och så småningom nya människor. I förlängningen handlar det om att hunden i sitt jobb kan träffa barn som tycker det är roligt att klä på hunden, då ska det fungera.
Utbildningen hålls i Hundens hus i Sundsvall och det luktar hund redan innanför dörren en trappa ner. I lokalen där terapiutbildningen pågår täcker en grå filt golvet. I ena änden finns bänkar och whiteboard för den teoretiska delen.
Alla närvarande fyrfotingar har klarat ett grundläggande test när det gäller att vara social, vistas i olika miljöer, ha tillit och kunna kommunicera med sin förare.
Det är viktigt att ha en dialog med hunden, att den känner, lyssnar och litar på sin förare eftersom vi gör en del saker som kan verka märkliga, säger Karolina Humleblom.
Hundarna ska lära sig hälsa i handen, inte hoppa upp i ansiktet. Och om någon sträcker fram handen ska hunden söka sig upp med huvudet och vilja ta emot beröring.
Om ett år är deltagarna på kursen examinerade som besöks- och terapihundar.
Jag tror att hon kommer att tycka det är roligt, hon är social och trevlig och kommer att passa bra, men jag behöver rätta tänket, säger Carina Andersson om sin Sally.
Hon har själv erfarenhet av vad en hund kan betyda för någon som mår dåligt. En nära släkting var väldigt sjuk och när Carina Andersson kom med Sally blev det succé.
Hon tyckte att det var härligt och kallade Sally för sin glädjeflicka.
Sally ställer inga krav, och har inga förväntningar, utan tar dagen för vad den är.
Nu mår min släkting mycket bättre och de går på promenad tillsammans, säger Carina Andersson.
Matte tycker också att hon fick hjälp av sin hund när hon var trött och slut av oro och stöttning.
Jag tänkte att det här måste ju fler ha nytta av. Att få komma och jobba på hospice är en dröm, eller på ett äldreboende, säger Carina Andersson.
Tanken är just att hundarna ska jobba inom särskola, vård och omsorg. Utbildningen för terapihundar är ny och ovanlig i Sverige. Men det finns ett motstånd enligt instruktören.
Sverige är ett u-land när det gäller djur i vården, men forskning visar att det gör nytta och dessutom är samhällsekonomiskt. Och inställningen har börjat vända, säger Karolina Humleblom.
Hundarna ska lära sig att klara av svår miljöträning, som sjukhusdofter, ljud och nya miljöer. De ska hälsa och umgås med människor på ett lugnt sätt. Och de ska tycka om att ge kärlek
Vi klickar och ger godis vid beröring, det blir en positiv upplevelse för hunden, säger Karolina Humleblom.
Hon berättar om kravlös kommunikation inom vård och omsorg.
Man kan se hunden som en bro mellan patienten och vårdaren. Patienter som varit med om övergrepp kan börja ta emot beröring, säger Karolina Humleblom.
Den ett år långa kursen som nu startat i Sundsvall innehåller positiv träning för hundarna. Så småningom ska olika specialmoment läras in, beroende på vilken målgrupp hunden ska jobba mot.
Barn kan tycka att det är roligt att kasta boll, gömma godis eller gå ut och gå, äldre kanske bara vill ha någon att klappa, säger Karolina Humleblom.
Under utbildningstiden kommer hundarna och deras förare att göra praktik, examen blir det i januari nästa år.

Mer läsning

Annons