Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare sjukhusdirektör: Lägg ner Sollefteå och strukturera om

/
  • Läkare i Sundsvall säger att det åberopats stabsläge 25 dagar i månaden sedan årsskiftet. Några beredskapslägen förekom enligt Rune Oskarsson aldrig för 15 år sedan.
  • Rune Oskarsson var tidigare sjukhusdirektör i Sundsvall.
  • Rune Oskarsson var tidigare sjukhusdirektör i Sundsvall.


Enligt tidigare sjukhusdirektören Rune Oskarsson startade nedmonteringen av Sundsvalls sjukhus redan i början av 2000-talet.


– Det har blivit som en slags galleria efter att enheterna har splittrats upp och leds av chefer som inte är på plats, säger han.

Annons

Barn skickas hem med hand- och fotledsfrakturer i väntan på operation, patienter med hjärtsvikt får inte plats, läkare sliter sitt hår för att de tvingas ta beslut bortom etiken, personalbrist gör att svårt sjuka vårdtagare läggs in på "fel" avdelningar, vilket kan leda till misstag och felprioriteringar. Läkare slår larm och sjuksköterskor säger upp sig.

Enligt Rune Oskarsson går det att vända utvecklingen men det krävs genomgripande förändringar.

– Nu befinner man sig i en nedåtgående spiral och jag fattar faktiskt inte hur man ska lösa det. Men det måste tas gemensamma grepp inom de olika sjukhusen och varje sjukhus måste ha en enhetlig ledning. Att få det att fungera på ett väloljat sätt är inte lätt. Pengabristen finns ju också. Kostymen är för stor och landstingsskatten räcker inte men framför allt måste det göras en strukturförändring.

Rune Oskarsson ledde arbetet på Sundsvalls sjukhus mellan åren 1992 och 2001. Därefter har ett tiotal sjukhusdirektörer passerat revy.

– Det har pågått en successiv försämring under flera år och det är bedrövligt. Den sortens massuppsägningar som nu är ett faktum är otroligt besvärliga.

Han tycker att det är ofattbart att en så fint fungerande verksamhet har kunnat raseras.

– Men allt började i början av 2000-talet. För 15 år sedan började sjukhuset likna en form av galleria. Verksamheterna hade dessförinnan letts enhetligt av en sjukhusdirektör men nu började enheterna splittras upp. Man lade exempelvis samman städverksamheten på de olika sjukhusen under en chef. Sterilcentralernas chef satt snart i Sollefteå, it-verksamhetens chef satt i Örnsköldsvik och köket styrdes från Sollefteå. Att splittra upp ett sjukhus på det sättet är förödande eftersom samverkan är så otroligt viktigt, förklarar han.

Och förändringsvågen stannade inte där.

– Man fortsatte på samma inslagna väg med de medicinska verksamheterna och slog samman dem också. Nu är allt totalt uppsplittrat. Jag försökte skoja till det en gång och sa att cheferna måste utrustas med helikopter för att kunna samråda med sin personal.

Ett annat problem är enligt Rune Oskarsson att primärvården lades i en särskild förvaltning.

– Det är en klar nackdel eftersom sjukhusvården och primärvården är två kommunicerande kärl. En splittring leder bara till gränstvister och att man försöker skjuta över bekymmer på någon annan. Det hände aldrig när det var en gemensam organisation.

Han ser också bristen på läkare inom primärvården som ett problem.

– Det måste utbildas fler.

Enligt Rune Oskarsson är sjukvårdsorganisationen i Västernorrland också för stor i förhållande till befolkningsmängden.

– Det finns ett sjukhus för mycket. Det blir för dyrt. Jämtland med sina omkring 130 000 invånare har ett sjukhus medan Västernorrland med 240 000 invånare har tre och ett halvt. Geografiskt sett är Jämtland också väldigt stort.

Han tror att Sollefteå sjukhus måste stryka på foten.

– Befolkningsunderlaget för Sollefteå sjukhus ligger på omkring 40 000 invånare. Det är egentligen på tok för lite för att driva ett akutsjukhus. Att transportera upp patienter till Sollefteå från andra delar av länet är inte heller rimligt, anser han.

När kriser inom sjukvården kommer på tal hörs ibland uttrycket "skrota landstinget" och en del anser att staten ska ta över ansvaret.

– Men det löser inte problemen. Det är den interna organisationen man måste få att fungera och att lägga samman ett antal landsting i regioner löser inte heller frågan. Mentalvården och primärvården gick över i landstingsorganisationen på 1960-talet och primärvården hade inte skötts på ett bra sätt av staten dessförinnan.

Primärvården byggdes sedan ut kraftigt under 1970-talet och på personalsidan gjordes stora utvecklingsinsatser.

– Det ledde till ett väldigt uppsving.

Innan Rune Oskarsson tillträdde som sjukhusdirektör i Sundsvall hade han haft samma befattning i Östersund i 13 år. Innan dess hade han varit biträdande sjukhusdirektör i Sundsvall och han hade även jobbat med bygget av sjukhuset.

Numera är 76-åringen pensionär. Han bor i Östersund men sjukvårdsfrågorna engagerar fortfarande.

– Det har gått förbaskat långt. Vi borde alla kunna få tillgång till en bra vård, säger Rune Oskarsson.

Mer läsning

Annons