Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningen i Svartviks skola

/
  • Michael Lejdstrand valde en sportbild när hans uppgift var att avslöja vad som hände efter att bilden togs.

I ett klassrum tre halvtrappor upp i Svartviks mysiga skola prasslar fem-sexorna med Sundsvalls Tidning.
Under den här veckan får eleverna en egen tidning varje dag att arbeta med.
– Vanligtvis har vi inga tidningar. Vi har inte ens råd med ett abonnemang, säger deras lärare Lailah Pedro.

Annons
Men just nu är det ingen brist på tidningar och de läses mer än någonsin. Bakom den plötsliga rikedomen ligger projektet Tidningen i skolan, som branschorganisationen Tidningsutgivarna hoppas ska göra dagens barn till trogna tidningsläsare.
Det visar sig att många av barnen läser tidningen redan, med största intresset inriktat på serierna. Men vädret och nyheterna lockar också en del unga.
Jag läser serierna och sportgrodan. Fast jag förstår inte alltid vad det är för groda. Njurundasidan brukar jag också läsa. Där kikar jag efter om det är någon jag känner, säger Tobias Åkerblom.
Syftet med projektet verkar ha slagit väl ut, om man lyssnar på Magdalena Blomqvist:
Vi har lärt oss var de olika sidorna finns. Det är bra när man blir äldre och ska läsa tidningen. Om man läser den får man veta saker.
Under veckan som gått har eleverna fått skriva personporträtt av varandra med familjesidan som förebild. De har fått lära sig vad en spalt är och vet nu hur tidningen är uppbyggd.
Dagens uppgift är att klippa ut en bild och fantisera kring vad som hände sekunden innan eller efter det att bilden togs. Då kan mycket hända.
Zlatans kramkalas slutar till exempel i ond bråd död. Den omfamnade Henke Larsson kvävs.
Intresset för Tidningen i skolan är stort, enligt ansvarige Per-Roger Carlsson på Sundsvalls Tidning. Omkring 150 klasser i Sundsvall, Timrå och Ånge har anmält att de vill arbeta med tidningen i skolan under någon av veckorna 41-49. Klasserna kan också delta i en tävling med 2500 kronor som vinst.

Mer läsning

Annons