Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tills vidare får familjen bo hos privatpersoner

/
  • Johanna Nordin från Sundsvall har engagerat sig hårt i Monicas, Julians och lilla Sunitas fall.
  • ST 27 november 2015.
  • Två veckor gamla Sunita har lämnat sjukhuset. För en månad sedan tillbringade hennes då höggravida mamma Monica Stangaciu nätterna på tågstationen.

Innan jul födde 19-åriga tiggaren Monica Stangaciu en dotter på Sundsvalls sjukhus. Under tisdagen skrevs de ut efter att det ordnat sig med ett tillfälligt boende för den lilla familjen.

Annons

I slutet av november tillbringade höggravid Monica Stangaciu och henne pojkvän Julian Tamase nätterna på järnvägsstationen.

Privatpersonen Johanna Nordin engagerade sig och såg till att paret fick tillgång till en skänkt husvagn som placerades utanför GA-kyrkan.

Efter Sunitas födelse anses det oacceptabelt med ett husvagnsboende vintertid och socialtjänsten gav familjen alternativen att lämna Sverige eller hitta ett annat eget boende, annars skulle babyn omhändertas. Men Monica och Julian vill inte återvända till Rumänien ännu.

Nu uppges boendefrågan var tillfälligt löst tack vare människor som öppnar upp sitt hem för Monica, Julian och Sunita.

– Vi hoppas på ett mer permanent alternativ efter det, säger Johanna Nordin till Dagbladet.

Barnläkaren Björn Stjernstedt var en av dem som tog beslut om att familjen kunde kvarstanna på sjukhuset till dess boendefrågan var löst.

– Det är jättesvårt att förhålla sig till det här, men vi har ju barnets perspektiv. Sedan förstår vi ju att de här frågorna löser vi inte här på barnkliniken i Sundsvall utan det är internationella politiska frågor som måste lösas på en helt annan nivå, säger han.

Mer läsning