Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråbo levde i skräck för utpressarna som kartlagt hans liv

/
  • Först gången mannen skulle träffa kvinnan på riktigt möttes de utanför Coop i Timrå. Där startade mardrömstillvaron för mannen som hotades till livet gång på gång, pressades på pengar och kidnappades i sin egen bil.
  • Tre personer, två män och en kvinna, står åtalade för utpressningen mot Timråbon. En av männen är i 25-årsåldern, den andre i 20-årsåldern, de båda ska vara bästa vänner och har bott i Härnösand. Kvinnan som är i 18-årsåldern ska också ha bott tillsammans med de båda männen en tid. Hon är dömd för brott flera gånger tidigare på olika platser i Sverige och har då dömts till ungdomsvård.

Kvinnan ville ha pengar och sa att det fanns en inspelning där det framstod som att Timråbon velat köpa sex av henne.
Efter första betalningen var han fast. Livet blev en skräcktillvaro fylld av utpressning och ständiga dödshot.
– Jag är rädd hela tiden, sa han till polisen efter att ha varit kidnappad.

Annons

Mannen från Timrå kom i kontakt med en tjej via en dejtingsida på internet våren 2015. Första gången de träffades på riktigt var utanför Coop i Timrå. Då ska den unga kvinnan ha börjat prata om sexköp, frågat om han köpt sex någon gång och sagt att hon ville ha 2 000 kronor för att ha sex med honom.

I polisförhör säger mannen som är i 35-årsåldern att han förklarat att han inte hade för avsikt att köpa sex av henne. Ändå blev samtalet starten på en mardrömslik tid för Timråbon.

Kvinnan sa att hon spelat in samtalet med sin mobiltelefon och att det verkade som om mannen ville köpa sex av henne. Timråbon betalade 2 000 kronor för att inte bli polisanmäld eller uthängd som sexköpare.

Senare insåg han att betalningen inte varit till hjälp utan tvärtom dragit in honom i mer problem.

Kvinnan, som är i 18-årsåldern och skriven på en adress i Härnösand, och en man som hon sagt är hennes tidigare pojkvän ska ha börjat pressa Timråbon på pengar.

I mitten av maj larmas en polispatrull till en adress i Timrå. Där fanns den skärrade mannen som ville anmäla att han var utsatt för utpressning.

Mannen sa att han träffat en tjej och att hennes tidigare pojkvän, en man i 25-årsåldern, pressade honom på pengar. Enligt Timråbon var även tjejen rädd för sin tidigare pojkvän eftersom han varit våldsam mot henne.

På platsen fanns då också den unga kvinnan. Men poliserna blev misstänksamma när hon tog över och styrde samtalet.

En av poliserna skrev en tjänsteanteckning om att mannen verkade förvirrad och rädd och att kvinnan kunde vara inblandad i utpressningen. Hon ska vid flera tillfällen ha varit med sin tidigare pojkvän och hämtat pengar han pressat Timråbon på. Är det hon som styr allt detta? frågade sig polisen i rapporten.

I förhör sa Timråbon att han var mycket rädd för mannen som pressade honom på pengar.

– Han säger att han kartlagt mitt liv och hotar att stycka mig om jag inte ger honom 100 000 kronor, sa mannen.

Kvinnans tidigare pojkvän ska ha bott i Härnösand. Under en period ringde han till Timråbon flera gånger om dagen för att framföra sina hot och komma med krav om mer pengar.

Vid ett tillfälle tvingades Timråbon lägga 5 000 kronor i en vit plastkasse som gömdes ovanpå ena bildäcket när han parkerade bilen utanför sitt jobb.

En annan gång placerade han ett kuvert med pengar i en sandlåda i närheten av sin arbetsplats. Han såg aldrig när pengarna hämtades men kunde i efterhand se att de var borta.

När mannen från Timrå krävdes på 100 000 kronor fick han panik. Han hade inte möjlighet att betala och tvingades ta ett banklån.

Mannen sa till polisen att han var rädd efter att ha polisanmält utpressaren.

– Jag vill inte att det ska bli värre eftersom jag har barn och så. Jag törs inte släppa ut barnen på gården ens. Han ringer hem till mina föräldrar också när jag inte svarar, sa Timråbon till polisen.

De 100 000 kronor mannen lånat fördes över till utpressarens konto men på uppmaning av polisen såg banken till att frysa bankkontot.

När Timråbon kom till jobbet, fem dagar efter han gjort polisanmälan, väntade utpressaren och hans kompis på parkeringen.

– Innan jag hann öppna dörren dök han upp och satte sig fram på passagerarsidan. Hans kompis satte sig i baksätet, säger Timråbon i förhör.

Utpressaren ska ha uppträtt aggressivt och tvingade Timråbon att köra till banker och polisstationer i Sundsvall och Härnösand. Han skulle ta tillbaka polisanmälningarna och se till så det frysta kontot gick att använda så utpressaren fick tillgång till pengarna.

Utpressaren och hans kompis ska även ha förmått Timråbon att åka till en affär för att köpa nya mobiltelefoner åt dem med abonnemang som Timråbon skulle stå på.

Samtidigt som mannen var kidnappad stod en kriminalpolis på polisstationen i Sundsvall och väntade på honom. De hade avtalat en tid för förhör efter Timråbons anmälan om utpressning.

Kriminalpolisen sökte honom flera gånger. När hon väl fick tag i mannen övertalade hon honom att komma till polishuset trots att han inte ville och sa att han ville ta tillbaka sin tidigare anmälan.

När mannen väl kom till polishuset berättade han om kidnappningen. Polisen fick följa honom till bilen när han skulle hämta något, han var för rädd för att gå ut på parkeringen ensam.

Samma eftermiddag anhölls de båda misstänkta männen för kidnappningen. Kvinnan kontaktade då Timråmannen igen och sa att det var fel att de båda männen satt anhållna, hon sa också att hon själv skulle dra tillbaka sin anmälan om misshandel mot den tidigare pojkvännen. Några dagar senare anhölls även hon.

I förhör bekräftade den unga kvinnan först Timråbons berättelse om att de båda träffats några gånger men aldrig haft sex.

– Han vet att jag sålt sex förut men jag har inte gjort det till honom, där var relationen äkta. Han är en bra kille, sa hon.

Hon sa också att hennes tidigare pojkvän börjat pressa Timråbon på pengar och att hon hotat ta livet av sig när hon insåg det.

När polisen upplyste den unga kvinnan om att även hon var misstänkt för att ha deltagit i utpressningen ändrade hon sin historia och hävdade att hon visst sålt sex till Timråbon en gång och bara ville ha betalt för det.

– Jag har inte gjort något fel. Jag har bara sålt mig själv, sa kvinnan under förhöret.

Polisen undrade då varför hon i efterhand krävde Timråbon på 100 000 kronor.

– Jag kostar så mycket om jag ska vara tyst, sa hon.

Kvinnan och de två männen står nu åtalade för utpressning mot Timråbon. Männen misstänks även för människorov, och mot en av dem rör åtalet även försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

Trion är dessutom misstänkt för att tillsammans med ytterligare en kvinna ha utövat utpressning mot en man i Ångermanland. Den mannen ska ha betalat 200 000 kronor för att inte bli polisanmäld och uthängd för sina sexköp.

På måndag inleds rättegången mot de misstänkta i Sundsvalls tingsrätt.

Mer läsning

Annons