Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten får fler fall än de klarar av

Sundsvalls tingsrätt fick under 2004 in fler fall än den slutförde. Det visar färska siffror från Domstolsverket. — Det är ju inte bra att det kommer in fler fall än vi avgör, säger tillförordnad lagman Sten Sikström.

Annons
För första gången redovisar Domstolsverket vissa statistiksiffror för enskilda domstolar. Siffrorna för Sundsvalls tingsrätt är negativa och det kan, enligt Sten Sikström, bero på flera saker. En av orsakerna kan vara att det kommer in stora mål som kräver mer insatser och tar längre tid.
Det kan förrycka statistiken, säger han.
Sten Sikström menar också att de negativa siffrorna beror på underbemanning. Just nu sköter han både lagmans- och domarsysslor vilket innebär att han har en lägre inlottning till mål. Men läget är inte så prekärt att mål måste ställas in.
Även om det är så att vi just nu har en stor arbetsbörda så är det inget krisläge, säger Sten Sikström.
Det är inte bara Sundsvall som visar upp negativa siffror när det gäller inkomna och avgjorda mål. Flera av landets 68 tingsrätter har också liknande siffror även om det finns undantag. Det mest negativa resultatet i regionen visar Östersund upp. Ångermanlands tingsrätt visar däremot upp positiva siffror, vilket den är ensam om i vårt närområde.

Fakta inkomna och avgjorda mål
Tingsrättinkomnaavgjordaresultat
Hudiksvall855811-44
Sundsvall18301759-71
Ångermanland13681418+50
Östersund15511316-235

Mer läsning

Annons