Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio ambulanssjukvårdare i länet förlorar jobbet när kraven höjs

/
  • Ambulanssjukvårdaren Erik Öhlén gör sin sista arbetsdag den sista augusti. Tio ambulanssjukvårdare sägs upp i personalbristens Landstinget Västernorrland.

Tio ambulanssjukvårdare i Västernorrland är uppsagda och förlorar jobbet den sista augusti när landstinget ställer krav på att bara sjuksköterskor ska jobba i ambulanserna.
De tio som tappar jobbet har rätt att arbeta i en ambulans överallt i Sverige – utom i Västernorrland.

Annons

Ambulanssjukvårdarna som nu sägs upp berättar att de tidigare fått muntliga löften att de inte skulle beröras av de nya kraven och kunna jobba vidare till pension, men så blir det alltså inte.

– Det är konstigt att när man har jobbat i ambulanserna i 35 år sedan 80-talet så ska man plötsligt inte duga längre, säger Anders Vedin, en av ambulanssjukvårdarna.

De som berörs av uppsägningarna har jobbat kring 30–40 år och under gårdagen samlades man på Kommunals lokaler inne på sjukhuset för att få lite information om bland annat den arbetslöshet som numera riskerar att bli nästa steg.

Fackförbundet Kommunal tycker att ambulanssjukvårdarna är en yrkeskategori som landstinget i stället borde behålla, på samma sätt som man gör i andra landsting i landet.

– Själva föreslår vi till exempel att de olika körningarna med ambulans mellan olika sjukhus i länet absolut skulle kunna ligga under en ambulanssjukvårdare. Det gäller även de här långfärderna där man inte har någon större sjukvårdsinsats, säger Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunals landstingssektion.

Med tanke på landstingets skrala ekonomi tycker ambulanssjukvårdarna att det är märkligt att man inte bättre tar till vara deras kompetens, eftersom vården samtidigt har extrema problem med personalbrist bland sjuksköterskorna.

– Det är både frustrerande och jobbigt, men även skrattretande att man tar ett sånt här beslut. De som sitter i ledningen för ambulansen har drivit igenom det här och tycker att det ska bli bättre sjukvård i ambulanserna. De har fått med sig politikerna, trots att det inte finns några såna här beslut i andra landsting, säger ambulanssjukvårdare Erik Öhlén.

Själv har han jobbat i ambulans sedan mitten av 70-talet och att utbilda sig till sjuksköterska har inte känts lockande med tanke på att det inte återstår så många år till pensionen. Många inom gruppen tror att det har gått prestige i frågan och att det är en av anledningarna till att man driver igenom ett i deras tycke ologiskt beslut.

Man menar att det här också är ett bra exempel på varför landstingets ekonomi ser ut som den gör, när man slösar med resurserna.

– Visst är det så. Det är ett strålande exempel på hur man leker med dina och mina skattepengar, säger ambulanssjukvårdaren Per-Olof Dahlberg.

Mer läsning

Annons