Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner back för kultur- och fritid

Kultur- och fritidsförvaltningen går mot ett dystert ekonomiskt resultat. Totalt väntas ett minus på 9,8 miljoner kronor.

Annons
Bakgrunden till den ekonomiska kräftgången är delvis en tung engångspost för den realisationsförlust som uppstår i samband med försäljningen av Kovlands Ishall. Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor.
Att vi tar det här nu gör att vi minskar den långsiktiga kostnaden. I annat fall hade hyreskostnaden för hallen ökat successivt för kommunen och kostat oss mer än den här realisationsförlusten, säger Lars-Erik Återgård, tillförordnad förvaltningschef.
Andra tunga poster har varit ett pumphaveri i Sidsjöbacken, ökade kostnader för utomhusbaden, ökade kostnader för nya träningsmaskiner och för Sandnäsets camping.
Samtidigt har intäkterna minskat, bland annat från skidbackarna och Gärdeanläggningen.
Men den kanske viktigaste förklaringen till den dåliga ekonomin är att förvaltningen inte lyckats driva igenom det mycket stora besparingsprogram som kommunledningen beslutade om förra året.
Det är en bit kvar tills man krupit in inom ramarna för de nya anslagen.
Vi har en del kostnader som ligger kvar för uppsagd personal. Min bedömning är att den ekonomiska situationen kommer att se mycket bättre ut redan nästa år, säger Lars-Erik Återgård.
Nu klaras budgeten genom att förvaltningsledningen knaprar avsevärt på det egna kapitalet. Av de tolv miljoner som fanns tidigare blir bara cirka två miljoner kvar.
När vi går in i budget 2006 kommer vi ändå att ha ett eget kapital kvar. Men det har minskat dramatiskt, konstaterar Lars-Erik Återgård.

Mer läsning

Annons