Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio procent fler antagna på Mittuniversitetet i höst

/

Mittuniversitetet seglar i medvind. Ekonomin är god. Ökningen i procentandel sökande låg långt över riksgenomsnittet. Nu visar det sig också att tio procent fler nya studenter än i fjol kunnat antas.

Annons
Redan när antalet sökande räknades samman ville 14 procent fler än i fjol läsa vid Mittuniversitetet, medan genomsnittet för hela Sverige låg på en procents ökning. Förmodligen är det kvittot på att Mitthögskolan blivit universitet och därmed höjt sin status.
Det är den förklaring vi har, eftersom vi ökar på i stort sett varje program och jämnt fördelat mellan orterna, säger utvecklingsledare Margareta Lindhagen.
Utbildningar som tidigare varit mycket eftersökta, som journalist - och bildjournalistprogrammen, Info- och PR-programmet, Grafisk design samt sjuksköterskeutbildningarna, drar i år fler sökande än vanligt. Men eftersom de redan attraherar fler än det finns platser syns inte det ökade söktrycket i studentgrupperna.
Mer verkningsfullt är att exempelvis civilingenjörsutbildningen i Sundsvall växer. Inriktningen teknisk design har i nuläget 39 studenter, några fler än i fjol. Den nya grenen teknisk fysik har lockat 20 studenter och informationsteknologigrenen har fördubblats: 30 nybörjare finns jämfört med 15 i augusti i fjol. Eftersom många studenter numera tillkommer i efterhand räknar universitetet med att grupperna ska växa ytterligare.
Den nya yrkeshögskoleutbildningen inom nätverksdrift och webbapplikationer lockar hela 100 studenter. Och biologutbildningen med idrottsvetenskaplig inriktning i Sundsvall drar 28 studenter, vilket är mycket inom biologi. I Östersund är idrottsvetenskapligt anknutna utbildningar också populära. Även samhällsvetarprogrammen växer.
Det är fascinerande att det tycks göra så mycket att vara universitet. Vi är så nöjda, säger Margareta Lindhagen.

Mer läsning

Annons