Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän och politiker på kollisionskurs om servicehusen

De tomma lägenheterna i kommunens servicehus har blivit en het fråga inom socialtjänsten. Politikern Martin Johansson (s) har väckt tjänstemännens ilska med sitt krav att servicehusen ska fyllas.

Annons
Striden handlar om två olika synsätt hur serviceboendet egentligen ska användas. Idag finns, som ST berättat, nära 20 tomma platser.
För socialnämndens ordförande Martin Johansson (s) är saken klar.
Den som vill bo i servicehusen ska också få bo där så länge det finns tomma platser. Det viktiga är att den som har störst behov får plats först. Det slog vi fast redan 1993 och det gäller fortfarande, säger han.
Tjänstemännen på socialtjänstens nya handläggningsenhet har en annan syn. Utgångspunkten är socialtjänstlagen och ett förarbete till den.
Grundtanken är att äldre ska bo kvar hemma, det är det primära. Först när en människas behov inte kan fyllas i hemmet ska vi bevilja en servicelägenhet, säger Monika Nilsson, samordnare på enheten.
Tjänstemännen känner sig uppenbart kränkta och påhoppade av politikern Martin Johansson.
Vi försöker bli professionella i vår handläggning och fördela de skattepengar vi har på ett bra sätt. Då blir man ledsen av att kritiseras, säger Monika Nilsson.
För handläggarna är det lagens formuleringar som avgör vem som ska få lägenhet, inte hur många som vill ha en plats eller hur många lägenheter som står tomma.
Om det bara gäller att få en bättre bostad så finns det gott om äldrelägenheter i Sundsvall i så kallat plusboende, bland annat hos Mitthem, säger Monika Nilsson.
Martin Johansson deklarerar för sin del klart att tomma lägenheter i servicehus aldrig kan accepteras.
Jag kan inte förstå varför vi ska neka människor som vill ha mer gemenskap eller nära till matservering att flytta in, om det finns plats. Det kravet är folkligt förankrat, särskilt i pensionärsföreningarna, säger han.
Martin Johansson och vice ordförande i socialnämnden, Lena Österlund (s), diskuterade servicehusen i veckan med cheferna för de olika boendena.
Vi gav ett tydligt uppdrag, servicehusen ska fyllas. Träffen med cheferna stärkte min uppfattning, säger Martin Johansson.
Rose-Marie Carlsson, ansvarig tjänsteman för servicehusen, är dock på en annan linje.
Vi måste hålla oss till lagstiftningen. Bedömningen har inte blivit hårdare, men ansökningarna ser annorlunda ut idag, fler söker bara för att få en praktisk bostad och det kan vi inte bevilja, säger hon.

Fakta/Serviceboende för äldre i Sundsvall
* 17 av 336 lägenheter i kommunens servicehus står tomma i dag.
* 19 ansökningar om servicelägenhet utreds, 16 andra ansökningar väntar på utredning.
* Det är färre som söker servicelägenhet i dag jämfört med för ett år sedan. Samtidigt ökar andelen avslag kraftigt.
* En utredning om tydligare regler för bland annat servicehusen i Sundsvall kommer på politikernas bord senare i mars.

Mer läsning

Annons