Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtarna ambassadörer för arvsfonden

/
  • Jannie Håkonsen, ordförande i föreningen Tomtarna, vill hjälpa andra att öppna de dörrar som finns i bidragsdjungeln. Det kan till exempel ske genom att söka pengar via Allmänna arvsfonden.
  • Jannie Håkonsen, ordförande i föreningen Tomtarna, som nu ska agera ambassadörer för Allmänna arvsfonden.
  • Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden så har föreningen Tomtarna kunnat bygga ut sin föreningslokal, Skumucken i Skatan.

Tomtarnas föreningslokal har byggts till tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden. Nu agerar man ambassadörer för fonden och på så sätt vill hjälpa andra klubbar att ta vara på möjligheten att söka pengar.

– Jag har varit nere i Stockholm och deltagit på en informationsdag, säger föreningens ordförande Jannie Håkonsen.

Annons

När föreningen Tomtarna i Skatan inte fick något bidrag från vare sig kommunen eller länsstyrelsen sökte man vidare efter pengar och till slut fick man napp från Allmänna arvsfonden. Därifrån fick föreningen 200 000 kronor och det har resulterat i en tillbyggnad av deras föreningslokal i Skatan.

– Vi hade bestämt att vi skulle ha skalet klart innan vintern och det fick vi, säger Jannie Håkonsen nöjt och pekar ut över Skumucken som föreningslokalen heter.

Jannie Håkonsen har varit nere i Stockholm och deltagit i en informationsdag om Allmänna arvsfonden på Rosenbad. Det har fört med sig att Tomtarna nu kommer att agera ambassadörer för fonden och på så sätt hjälpa andra föreningar att ta vara på möjligheten att söka pengar genom arvsfonden. Det gör man eftersom man av egen erfarenhet vet att det är svårt för föreningar att få bidrag på lokal nivå.

– Sundsvalls kommun bidrar ju inte med någonting till föreningslivet och därför sökte vi vidare. Det var så vi fick tips om allmänna arvsfonden, säger Håkonsen.

Pengarna från fonden sökte man under slutet av 2008 och när svaret därifrån blev positivt trodde man knappt sina öron. För innan beskedet kom hade föreningen fått förtydliga sin ansökan flera gånger. Dessutom ringde personal från arvsfonden upprepade gånger för att fråga om projektet. Därför ger också Jannie Håkonsen rådet till alla som söker att vara tydlig i sin förfrågan och förklara hur allting ska gå till. Och när hon läste i Sundsvalls Tidning om att Njurunda Motorklubb sökte bidrag för att bygga nya omklädningsrum med tillhörande sjukstuga så tänkte hon direkt på att de skulle kunna söka pengar från Allmänna arvsfonden.

– Det nytänkandet passar precis in på vad som krävs för att kunna få igenom en bidragsansökan, förklarar Jannie Håkonsen.

Inför resan ner till Stockholm var det lite nervöst för Jannie Håkonsen som skulle hålla föredrag om projektet som Tomtarna genomfört. Men eftersom hon förberett sig bra så gick allting enligt planerna och en del av det tillskriver hon stämningen på Rosenbad.

– Det var bra planerat och de hade också ordnat allting väldigt fint, säger Jannie som nu kommer att jobba för att fler föreningar ska söka pengar från fonden som skapades av Kammarkollegiet redan 1928.

– Det känns fint för det som fonden håller på med är enbart positivt, säger Jannie Håkonsen.

Mer läsning

Annons