Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtemor i jämställdhetens namn

/
  • Monica Åkerhjelm Bergström vill slå ett slag för jämställdhet och solidaritet genom att vara tomtemor på julafton.

Monica Åkerhjelm Bergström skulle fira jul ensam eftersom maken jobbar och sönerna är bortresta. Men i stället väljer hon att ta på sig tomtedräkten för att sprida julglädje bland familjer på julafton - i jämställdhetens namn.

Annons

– Ingen vill ju vara ensam på julen så då tänkte jag passa på att göra något kul och glädja någon annan, säger hon.

Sagt och gjort, hon la ut en förfrågan på sin Facebooksida och undrade om ingen kunde tänka sig att få besök av tomtemor i stället för tomten på julafton. Och gensvaret blev stort.

– Egentligen så har jag alltid velat vara tomte, för jag tycker det är väldigt roligt att spela teater för barnen, men det som har hindrat mig är ju att jag är kvinna och tomten är en man. Men nu tänker jag att det kanske är någon som uppskattar att tomten är en kvinna som tomtemor.

Monica har en tanke också bakom sitt tilltag, hon vill lyfta jämställdhetsfrågan i sin roll som tomtemor.

– Alla vi människor måste vara jämtställda med varandra. Vi måste hjälpa varandra för att få en bra värld och visa barnen att ensam inte är stark, säger hon.

När Monica inte tomtar och hjälper till att dela ut klappar till barn på julafton, så coachar hon arbetssökande på Work for you och delar ut hopp. Det är hennes viktigaste uppgift, säger hon.

– Allt handlar om att hjälpa andra människor, kanske glädja dem, kanske dem hopp. Att hitta potential, för alla har potential.

Hittills är det fem familjer som får glädjen att möta tomtemor. Det blir en hektisk julafton med besök i Njurunda, Indal, Sundsvall och Bergeforsen. Hur barnen kommer att reagera när de får möta tomtemor och inte tomten är något hon funderat mycket på.

– Jag kanske får förvänta mig att mötas av besvikna barn som vill träffa tomten och inte tomtemor. Men då kanske jag får tillfälle att förklara för barnen att man måste hjälpa varandra. Och den här gången har det varit så många snälla barn så tomten behöver all hjälp han kan få.

– God jul! Avslutar Monica intervjun innan hon ger sig iväg för att fortsätta hjälpa andra.

Mer läsning