Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring åtalas för två mordbränder

/
  • Den 12 maj anlades en brand i sjukhusets källare. Ett trettiotal patienter evakuerades eftersom det fanns risk för rökspridning.
  • Den 12 maj anlades en brand i sjukhusets källare. Ett trettiotal patienter evakuerades eftersom det fanns risk för rökspridning.

En kväll anlade sextonåringen tre bränder i Nacksta. En månad senare var han kallad till polisförhör men struntade i att dyka upp. I stället startade han en ny brand uppe på Sundsvalls sjukhus.

Annons
I går åtalades pojken för två mordbränder och lika många skadegörelser. Det var det 13 april som han tände på i ett soprum och en avfallsstation på Nackstavägen samt en förrådsbyggnad bredvid Kristna skolan Oasen. Vid den sistnämnda branden fanns det risk för spridning till den intilliggande skolbyggnaden och fara för omfattande skadegörelse vilket gör att brottet rubriceras som mordbrand. Detsamma gäller sjukhusbranden där det också fanns risk för människors liv och hälsa.
Sextonåringen var ute på en veckopraktik vid sjukhusets vaktmästeri. Han hade inget att göra och gick därför till lekterapin för att spela biljard med en anställd. I förhör har han berättat att en manlig röst inne i hans huvud sa till honom att han skulle tända på något.
Strax därefter tog han sig ned till en källarkulvert där det förvarades sjukhussängar och tände eld på en madrass.
Branden spred sig till flera sängar, väggar, golv och tak. De två infektionsklinikerna som fanns ovanför brandplatsen utrymdes i ett tidigt skede eftersom det fanns risk för rökspridning. Ett trettiotal patienter evakuerades och fick tillbringa flera timmar utomhus, flera av dem liggande i sina sängar.
Misstankarna föll på sextonåringen i ett tidigt skede och samma kväll erkände han sig skyldig. Huvudförhandlingen kommer att äga rum den 18 juli. Fram till dess är pojken tvångsomhändertagen av de sociala myndigheterna.

Mer läsning

Annons