Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring dömd för sexuellt utnyttjande av åttaåring

De har levt som syskon i flera år. Nu har det kommit fram att den sjuttonårige pojken utnyttjat sin åttaåriga låtsassyster under en längre tid.

Annons
En sjuttonårig pojke dömdes i går för grovt sexuellt utnyttjande av en åttaårig flicka. Barnen har vuxit upp i samma hushåll och övergreppen skedde vid flera tillfällen mellan den 1 juni 2003 fram till upptäckten i slutet av november 2004.
Enligt uppgifter som ST tagit del av har det handlat om att han rört vid hennes intima kroppsdelar på olika sätt. Det har även påståtts från åklagarhåll att pojken gjort vissa \"intränganden\" i flickanmedan försvaret menat att det inte hade skett något sådant.
Det har också framkommit att den stora barnaskaran suttit i hemmet och sett porrfilm tillsammans, vilket i sin tur kan ha försvårat uppgiften att bedöma flickans trovärdighet om detaljer kring övergreppen.
Eftersom ärendet omgärdas av sekretess är det oklart hur mycket åklagaren kunnat bevisa, men Sundsvalls tingsrätt anser att pojken är skyldig till grovt brott och överlämnar åt socialnämnden att ordna med nödvändig vård inom socialtjänsten. Dessutom ska han betala 100 000 kronor i skadestånd till flickan för kränkning och 20 000 för sveda och värk. Pojken ska även genomgå en vårdplan bestående av en samtalsserie på 20 tillfällen. Samtalen ska bland annat handla om övergreppsmönster, levnadshistoria, egen utsatthet, självkänsla, sexualundervisning och empati med offret.
Sjuttonåringen har erkänt att han utnyttjat flickan sexuellt. Han har också förklarat att han förstått innebörden av sina handlingar och att han inte kommer att fortsätta utsätta henne eller andra för sådana brottsliga handlingar. Enligt rätten är det normala straffvärdet två års fängelse, vilket motsvarar ungefär sex månader med anledning av pojkens ålder.
I ett vidare resonemang kommer rätten fram till att hans ungdom och personliga förhållanden gör det lämpligast att han får genomgå vård i Sundsvall, med närhet till sin familj. Domen kan överklagas fram till den 26 juli.

Mer läsning

Annons