Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar på drift avskrivs direkt

/
  • Föreståndaren Ulla Winberg på Ciceronen vittnar om att många unga asylsökande mår dåligt.

På bara några veckor har två ensamkommande unga avvikit från boendet Ciceronen.
Båda har fått avslag på sina asylansökningar.

Annons

En femtonåring tog med sig sina tillhörigheter och försvann från boendet i fredags. En 16-åring avvek den 14 augusti men lämnade kvar både kläder och en summa pengar och när det gäller honom görs inga aktiva efterforsningar.

Efter det senaste försvinnandet har polisen för avsikt att besöka Ciceronen och förhöra sig om 15-åringens bekantskapskrets.

Enligt Migrationsverket är det kommunens socialtjänst som har ansvaret för minderåriga asylsökande. Ynglingarna som har försvunnit från Ciceronen kommer från Nordafrika.

– Det finns delar i det här som inte är mänskliga, som väntetiderna. Att det kommer avslag och de ska bli hemskickade men får vänta i flera år och bo tillsammans med andra som har fått uppehållstillstånd. De tappar motivationen för att gå i skolan, bygga relationer och bli en del av det svenska samhället. De mår ofta väldigt dåligt och blir i affekt även mot oss, säger föreståndaren Ulla Winberg.

Personalen försöker hitta på sysselsättningar som skingrar ungdomarnas tankar.

– De känner press från alla håll. En del skickas hit för att söka lyckan och rädda en hel familj. Samtidigt är det ett sådant otroligt tryck i dag och Migrationsverket har svårt att hantera inströmningen. Det är svårt för alla, säger Ulla Winberg.

Personer från Marocko och Västsahara anses enligt svenska och internationella bestämmelser generellt inte ha ett skyddsbehov.

– Många barn och ungdomar som kommer därifrån har dock befunnit sig i en utsatt situation i hemlandet. Migrationsverket gör alltid en individuell bedömning och i fallet med 16-åringen har ärendet även prövats av både förvaltningsrätten och kammarrätten, säger Pierre Karatzian, pressinformatör vid Migrationsverket.

Totalt finns 3 954 ensamkommande barn inskriva i Migrationsverkets mottagningssystem och hittills i år har 295 registrerats som avvikna.

– Det kommer många ensamkommande asylsökande barn och ungdomar från Nordafrika, varav majoriteten är pojkar och vi vet att flera av dessa under längre perioder har vistats i södra Europa. När det gäller minderåriga från Marocko är det den grupp där vi har flest registrerade avvikna, säger Pierre Karatzian.

Nio dagar efter att 16-åringen avvek från boendet avskrevs han från sin plats.

– Vi har plockat ihop hans saker. Om någon av de här ungdomarna återvänder har de ingen plats här utan då får deras gode män vända sig till Migrationsverket på nytt för att söka placering, säger Ulla Winberg.

Mer läsning

Annons