Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppbetyg till julskinkan

/

Sill, lax, sylta, prinskorv och köttbullar och så förstås julskinkan som Gamil Marzouki lagat till. Det blev ett festligt julbord i RSMH:s lokaler i Skönsberg.
– Det är otroligt att det finns människor som ställer upp och gör sådant här, säger Hans- Erik Pettersson, en av gästerna.

Annons

Sedan i somras har vi följt grisen Piggelina och nu var det dags för det sista kapitlet, julbordet. Piggelina föddes på Näfsta gård och efter slakten kom hon till Arenarestaurangen. Där lagade kocken Gamil Marzouki två varianter av julskinka, en mer traditionell med senapspanering och en annorlunda, italiensk med peccoriniost och örter. Skinkorna skänktes sedan till julfesten i RSMH:s lokaler, som anordnas av Arenarestaurangen och eldsjälarna Danisa och Mikael Atterhagen.

– Vi brukar låna lokalerna när vi har tjejträffar. Vi har bland annat varit här och julpysslat och haft tacokväll. Tjejkvällarna behövs, kvinnorna behöver få ta plats och synas, säger Danisa.

Men på julbordet var både kvinnor och män välkomna och drygt 20 gäster kom för att äta, umgås och fira lilla julafton. Och mat var det inte direkt någon brist på.

– Vi har olika sillar, gravad lax, tre sorters korv, janssons, köttbullar och skinka. Ja, allt som man ska ha på ett julbord, säger Gamil.

För många av gästerna är det den första julmaten de ätit i år, bland annat Roger Wahlberg.

– Jag tycker att det här är helt underbart, säger han samtidigt som han tar för sig av janssons frestelse.

Danisa berättar att det är många medmänniskor som bidragit till att julfesten blev verklighet. Flera personer har också skänkt julklappar som gästerna fick innan de gick hem.

– Och några av julklapparna kommer från butiken Lantlycka i Kovland.

Hur smakade julskinkan då? Jo, den fick toppbetyg av julbordsgästerna.

– Den var jättegod, tyckte Hans-Erik Pettersson.

Mer läsning