Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn Bergmark: "Vi var underdoggarnas underdog"

/
  • Torbjörn Bergmark var Dagbladets chefredaktör mellan 1978 och 1985, och minns Dagbladet som en av de roligaste arbetsplatserna som han har varit på.

Från Aftonbladet, en av Sveriges största tidningar, kom Torbjörn Bergmark till en av Sveriges minsta, Dagbladet.
Året var 1978 och han blev Dagbladets chefredaktör fram till 1985.
– Det var fantastiskt att leda den redaktionen. Vi hade förbannat trevligt, säger Bergmark.

Annons

Torbjörn Bergmark har jobbat på uppemot tio tidningar, både stora och små, startat och lagt ner tidningar. Men sällan har han upplevt en sådan fantastisk sammanhållning som den på Dagbladet, berättar han.

– Det var så tydligt att vi var en underdog mot Sundsvalls Tidning, alla kände det och jobbade helt fantastiskt. Vi var ett otroligt gäng, säger Torbjörn Bergmark.

Innan han flyttade till Sundsvall var han nyhetschef på Aftonbladet. Det var flera nyhetschefer som flyttade och uppdraget var, mer eller mindre uttalat, att professionalisera tidningarna, berättar Bergmark. Många av tidningarna var då präglade av partipolitik.

– Det väckte sina farhågor inom de politiska leden. Det blev en hel del protester på olika sätt, berättar Bergmark och nämner tillfället då han och dåvarande politiske redaktören Peter Swedenmark kallades till Folkets hus på möte. Syftet var att förbjuda en reporter på tidningen att skriva eftersom de menade att personen hade fel politisk uppfattning.

– De hade fattat ett beslut på ett fackföreningsmöte att en medarbetare inte längre fick bevaka deras område. Vi ställde naturligtvis ultimatum att de skulle ta tillbaka det och det gjorde de så småningom. Men det var en tuff fight, säger Bergmark.

En annan anekdot inträffade under u-båtsjakten utanför Alnö under tidigt 80-tal.

– Hela A-pressens redaktionschefer var samlade på konferens i Sundsvall och när vi fick beskedet satt vi på Aveny och åt middag. Vi bestämde oss ganska tidigt för att ge ut en extra utgåva, för det var lite sent för den ordinarie tidningen. Det skulle göras en extra tidning, och vi förberedde och gjorde allt men den kom aldrig ut för vi glömde en viktig sak nämligen - distributionen.

Extrautgåvan delades alltså aldrig ut.

Men framför allt minns Torbjörn Bergmark engagemanget bland medarbetarna på Dagbladet, och medvetenheten om att de var just "underdogs".

– Minsta lilla grej vi kunde slå Sundsvalls Tidning med nyheter var en seger helt enkelt, och det gjorde vi ofta. En del av mitt journalisthjärta finns på Dagbladet. Jag har jobbat på många redaktioner men Dagbladet minns jag som en av de redaktioner och tidningar som det var absolut roligast att jobba på. Och det visar också vad entusiasm och hängivenhet betyder även inom journalistyrket. Och sådan var den redaktionen.

Mer läsning

Annons