Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgny, tecknare och trädgårdskonstnär

Torgny Nordin, Söråker, är den skicklige tecknaren som medverkat i en rad naturhäften från olika delar av Timrå, i böcker om natur och kulturföreteelser. Men han är också en hängiven botanist som hemma i Söråker bygger upp en mycket spännande trädgårdsmiljö:
— En mötesplats för idéer och annorlunda lösningar, säger han.

Annons
Den gamla gården ligger högst upp mot skogsbrynet och tomten är stor. Den formar Torgny i den takt hans hälsa tillåter, med stenpartier och grupperade arrangemang av växter. Här finns exotiska utblickar åt olika väderstreck, inte min östliga influenser.
Jag jobbade med trädgårdar innan sjukdomen drabbade mig, och har en utbildning för det. På den vägen känner jag några som delar mitt botaniska intresse och bidrar med spännande arter, berättar han.
Sibiriska buskar, blommor och träd finns utspridda i de olika grupperna. En Blåtry från Sibirien vars frukter smakar som blåbär. På ett annat ställe håller en slidväxt, med bambuliknande växtsätt på att ta sig upp genom de vissnade fjolårsskotten. Även den österifrån.
Men här finns också mycket lokala varieteter, som den yviga Blåtry med tillnamnet Söråker, eftersom en gång togs fram när Trädgårdsskolan huserade vid det som numera kallas Söråkers Herrgård.
140 olika träd och buskar har jag nog, säger Torgny medan vi vandrar runt och förevisas rariteterna.
Som varianten av hallon, med röda blad och ljusare bär. I närheten finns också en dubbelblommande kanelros som hans mamma lämnat i arv.
Det viktigaste med en sån här anläggning är att man får den att hjälpa till med sin egen skötsel, så mycket som möjligt. Jag vill ha perenner, växter som återkommer och gärna arter som förekommer i naturmiljöer.
Längs den södra sidan av tomtgränsen går ett populärt promenadstråk, den gamla byvägen i öst-västlig riktning. Många människor passerar och ser fascinerat hur trädgården tar form, sakta men säkert.
Jag vill skapa en mötesplats, för trädgårdsintresserade och har kontakt med en smed, en snickare och annat yrkesfolk, som vill visa sina idéer och föra dom vidare, säger Torgny.

Mer läsning

Annons