Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tornspiran hängde i åskledaren

/
  • Mer problem med Svartviks kyrka. Nu har det visat sig att den bärande bjälken till kyrktornet var helt upprutten och tornspiran satt endast fast med hjälp av åskledaren.

Renoveringen av Svartviks kyrka blev långt mer omfattande än man först trodde. Nu har det visat sig att den bärande stocken på kyrktornet var totalt upprutten och tornspiran satt helt löst.

Annons

 

– Den hängde som mest bara i åskledaren, säger timmermannen Tomas Nylander.

Svartviks kyrka är byggd i trä och har en putsad fasad som nu bytts ut. De renoveringsarbetena startade i somras men under projektet har flera problem tillstött. Bland annat har man upptäckt skadedjurangrepp och fuktskador. Det gäller till exempel den bärande hjärtbjälken till kyrktornet som visade sig vara helt upprutten.

– Det upptäcktes i samband med att man skulle ta ner kyrkspiran, säger Tomas Nylander.

När arbetet startade så trodde man att det skulle vara klart på ett par månader men alla problem som tillstött har gjort att renoveringen drar ut på tiden och kostnadskalkylerna rakar i höjden. Från början var prislappen satt till 1,2 miljoner kronor men nu har den beräkningen spruckit med råge. Hans Brynielsson, som är ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet vid Njurunda församling, räknar med nästan det dubbla.

– Jag antar att vi får plussa på med ytterligare en miljon. Men den här sista skadan behövde vi inte ha något sammanträde om utan det var bara att bita i det sura äpplet och säga ju fortare ju bättre. Sitter ett sådan där kors löst så blir det ju en fara eftersom det kan ramla ner, säger Hans Brynielsson som också tillägger att spiran faktiskt satt fast med hjälp av åskledaren.

Trots alla problem som tillstött under renoveringen så väntas arbetena bli klara inom de närmaste veckorna. Men redan nu är kyrkan öppen för besökare.

– Kyrkan är i bruk sedan månadsskiftet och när det gäller fuktskadorna uppe i tornet så har de inte skett på grund av läckage utan på grund av kondens. Det har varit för tätt helt enkelt. Så nu har vi beställt ventilation för att eliminera problemet och det gör ju också att det tar lite längre tid, förklarar Hans Brynielsson.

Mer läsning

Annons