Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tortyr för nybörjare

/
  • Cigaretter att bränna med, en käpp att slå under fotsulorna med, en tång att rycka bort naglar med. Tortyrmetoderna är många, Lena Hoffman från Amnesty försökte i går väcka opinion för att få stopp på den ofta statsstödda misshandeln.

På 30 platser i landet protesterade Amnesty under gårdagen mot tortyren som breder ut sig i världen. Och delade ut informationsmaterialet "Tortyr för nybörjare".

Annons
Med små uttrycksmedel sprider Amnesty information genom broschyren om tortyrens ofattbara brutalitet och vikten av att arbeta för att den ska upphöra. På torget i Sundsvall stod Lena Hoffman från organisationen. Någon större tillströmning av intresserade var det inte. Men några undertecknade listor medan andra tände ljus för de mänskliga rättigheterna.
Terroristlagarna gör att det nästan börjar bli accepterat med tortyr, jag tycker därför det är bra och viktigt att vi lyfter fram den frågan, sade Lena Hoffman.
Utplacerad fanns också en Amnestyutställning med talande bilder om tortyr. Internationella lagar förbjuder tortyr men det är inget som har stoppat den grymma verksamheten.
Amnesty International centralt i Sverige informerade samtidigt om att de två terrormisstänkta egyptier som avvisades har utsatts för tortyr. "Avvisningen av egyptierna var ett brott mot såväl svensk som internationell lag. Den svenska regeringen borde erkänna sitt ansvar för behandlingen av de två männen, istället utarbetar man metoder för att fortsätta med "diplomatiska försäkringar". I klartext innebär det att man skjuter över ansvaret att värna tortyrförbudet på länder som man vet tillämpar tortyr. Det är synd att den svenska regeringen inte delar Amnestys beslutsamhet att motverka tortyr."

Mer läsning

Annons