Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgård med skönt flow

/
  • Hyacinter är en julblomma för många, men för Charlotte Andersson betyder de vår.
  • Att förändra i sin trädgård behöver inte vara så svårt. Att lita på den egna känslan är viktigt.
  • Daggkåpan – enkel och vacker.
  • En magnolia har planterats i en ny rabatt.
  • Engelska trädgårdar är en stor inspiration för Charlotte Andersson.
  • Den gamla eken står tryggt och stadigt i den stora trädgården.
  • Hundtandsliljan, pagoda med sin vackra gula färg.
  • En spindel har hittat ett hem i en av hundratals tulpaner. Den här heter Sweet Heart.

Charlotte Andersson fann sitt flow och nya jobb – i trädgården. Hennes trädgårdsblogg blev starten på en blomstrande karriär.

Annons

Överallt blommar tulpaner och den skira försommargrönskan ramar in trädgården. Grusgångarna skapar rumskänsla och rabatterna är markerade med rostiga plåtkanter. Det finns mycket att titta på, att uppleva och ta in. Den som letar inspiration har kommit till rätt ställe.

– Mitt stilideal kommer från engelsk trädgårdskultur, det är den jag inspireras av. Jag gillar blommigt, grönt, små häckar men också stramt och formklippt och för några år sedan fick jag upp ögonen för rosor, säger Charlotte.

Inspirationen hittar hon i just England men också i vänner och bekantas trädgårdar. Och på nätet förstås, på bloggar och forum. Trädgården går i dämpade färger som vitt, crèmegult och aprikosa toner. Rosorna bryter av och blommar i häftig cerise. Uppväxta äppelträd, syrener och buskar och den stora eken ger trädgården en ombonad känsla. Här möts det strama med det vilda och längst ner på tomten ligger en skogsdunge som förstärker trädgårdens rumskänsla.

Charlotte gör sitt bästa för att förlänga den korta sommarsäsongen och driver upp växter i sitt växthus tidigt under vintern.

– De senaste åren har jag haft en plan som jag betar av varje år.

Vad vill jag bli när jag bli stor? Det var en viktig fråga som Charlotte Andersson ställde till sig själv för drygt fem år sedan. Tankarna på att göra något mer av trädgårdsintresset gnagde, men med familj och barn fanns inga möjligheter att påbörja utbildning på annan ort. Hon startade sin trädgårdsblogg och kom i kontakt med likasinnade. Hon lärde sig att fotografera och sedan dess har det rullat på med frilansuppdrag för olika trädgårdstidningar.

– Mitt intresse har vuxit och blivit till ett jobb och allt eftersom har jobbmöjligheter öppnat sig, säger Charlotte Andersson.

Hon startade en webbshop och shop i centrala Sundsvall, men den har hon flyttat hem till gården. Närheten till trädgården betyder mer. Förra sommaren öppnade Charlotte sin trädgård för besökare och trädgårdsentusiaster från alla håll kom och förundrades och inspirerades. Intresset var större än vad hon kunnat föreställa sig. I sommar har hon öppet alla söndagar.

Idéer för framtiden har Charlotte gott om. Planen är att bygga ett hus längst ner på gården för att kunna utveckla shopen och caféverksamheten.

– Jag vill utöka det här till ett besöksmål, en privat trädgård där man kan träffas, fika, handla och få tips, säger Charlotte Andersson.

Charlottes bästa tips:

En plåtfirma kan fixa snygga plåtkanter till en bråkdel av priset i trädgårdshandeln.

Att göra grusgångar är enkelt och billigt och man behöver inte gräva så djupt om man inte ska köra bil på dem. Se till att ha en duk under och lägg sedan på ca 5 centimeter grus.

Man kan fuska och ta genvägar men vara noggrann där det är vikigt att vara det. Underarbetet är avgörande ifall växterna ska trivas eller ej.

En nyklippt gräsmatta gör att trädgården ser prydlig ut.

Ta hand om jorden och glöm inte att jordförbättra på våren med hönsgödsel och kogödsel eller kompost.

Att vattna är viktigt och att göra det rejält när man väl gör det. Gärna morgon eller kväll, stick ner fingrarna i jorden och känn efter att det verkligen blir fuktigt. Vid nyplantering av växter är det extra viktigt att tänka på vattningen så att de får en bra start och etablerar sig väl.

Fler trädgårdar att besöka:

Sundsvalls kommun

Sundsvalls kommun planterar ut 12700 sommarblommor runt om i kommunen. Temat för i år är "Picknick" och går i två färgställningar. Den ena går i rött, vitt, brunt och rosa och ska symbolisera en rutig picknickduk. Den andra symboliserar himlen och naturen och går i blått, lila, gult och lime.

Svartviks industriminnen

Ta chansen och lär dig om hur trädgårdar såg ut förr. Trädgården är uppbyggd utifrån ett fotografi från 1860-talet och i trädgårdslandet ryms äldre sorters grönsaker som rosenbönor, sparrissallad och olika örtkryddor som användes för att smaksätta brännvin. I Engelska parken växer ädelträd som ek, kastanj och fågelbär som vanligtvis inte finns i våra trakter. En nyanlagd rundel framför herrgården har fått sin inspiration från ett foto från 1880-talet. 21 juni- 9 augusti finns guider på plats mellan 11-12 och 13-15 för att berätta om Svartviks historia.

Norra berget

Ta del av en nyanlagd trädgård med växter som bär på en historia från Medelpad. Alla växter är från 1940-talet eller äldre och till exempel finns scilla som vuxit vid Hovids Herrgård, en svartvinbärsbuske från Karlsviks sågverk och allmogerosen Minette som var vanlig kring sågverken vid Sundsvallsbukten. Under juli månad finns guider på området som kan berätta mer om trädgårdens historia.

Torgnys inspirationsträdgård

Torgny Nordin håller sin trädgård öppen fram till 2 augusti. Trädgård med ett parkliknande utseende och tyngdpunkten ligger på buskar och mindre träd. Den som vill kan få en guidad visning tisdag-söndag 11.00-16.00. Stängt under midsommarhelgen. För 50 kronor kan besökare få strosa omkring på egen hand. Fika finns att köpa. www.torgnysinspirationstradgard.com

Wästergården, Liden

Ta del av en vacker trädgård som dessutom är lättskött. En 14000 kvadratmeter stor tomt har anpassats till det stora timmerhuset. Öppet juni-augusti, 11.00-18.00 alla dagar. Grupper enligt överenskommelse. Fika finns till försäljning. 070-2194625

De visa hjärtats örtagård i Stöde

På baksidan av församlingsgården vid Stöde kyrka ligger De visa hjärtats örtagård som är uppkallad efter en bok med samma namn. Ungefär 350 olika växter finns planterade och alla odlas i sand. Öppen för besökare men någon guidning finns inte.

Lena Sellstedts ateljé och trädgård i Ljustorp

Lena Sellstedt vet hur man skapar med färg och form. Besök en trädgård med konstnärliga inslag. Ring och boka innan på telefonnummer: 060-82304 www.lenasellstedt.com

Mer läsning

Annons