Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av fyra riksdagspolitiker hotade eller trakasserade

/
  • Lars Lindén (kd) höll på att få sitt hus nedbränt när flyktingfrågan var på tapeten för 15 år sedan.
  • Gunilla Wahlén (v) får obehagliga mejl efter diskussioner i flyktingfrågor.
  • Birgitta Sellén (c) har fått dödshot via e-post, gällande både henne och hennes familj.
  • Susanne Eberstein (s) har aldrig blivit eller känt sig hotad i sin roll som riksdagsledamot.
  • Bertil Kjellberg (m) har aldrig blivit hotad, vare sig som politiker eller som advokat.
  • Solveig Hellquist (fp) har inte varit utsatt för några hot personligen, men vet att andra i hennes omgivning varit det.
  • Hans Stenberg (s) har fått skrikande personer i telefonluren och nazistpropaganda klistrat på brevlådan.

- rasister och nazister står för stor del av övergreppen Medelpads sju riksdagsledamöter har känt av statistiken i olika grad. En har nästan fått huset nedbränt, en har hotats till livet och flera har råkat ut för obehagliga meddelanden.

Annons
Hela 74 procent av politikerna i riksdagen svarade ja på frågan om de blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld någon gång efter valet 1988.
Det visar en undersökning som gjorts av Statistiska centralbyrån (SCB) tillsammans med Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda.
Jag får hotfulla mejl och brev, främst i samband med invandrarfrågor och asylsökandes rättigheter, säger Gunilla Wahlén (v).
Även frågor som gäller homosexuella och aborter har väckt aggressiva känslor. Gunilla Wahlén berättar att riksdagen har ett väl fungerande säkerhetssystem, dit hon lämnar vidare meddelandena.
Där analyserar man om det finns något mönster, om det är personligt eller om fler får liknande post. Har jag anledning att vara orolig talar de om det för mig, säger Gunilla Wahlén.
I början var det obehagligt, men efter att ha kontaktat säkerhetsavdelningen har hon kunnat släppa tankarna.
Jobbigast är att få något hem, det blir mycket personligare då och det känns som om hela grannskapet utsätts.
Av enkäten framgår att många angrepp skett på fritiden, och i flera fall hemma hos politikern.
Jag har inte utsatts för något på senaste tiden. Men 1990 försökte de bränna ner huset för mig, säger Lars Lindén (kd).
Han hade engagerat sig mycket i flyktingfrågan och när den då sjuårige sonen kom hem från skolan upptäckte han att det brann på altanen. Pojken agerade rådigt och släckte elden, när föräldrarna kom hem berättade han utan dramatik vad som hänt.
Jag har inte tagit hänsyn till händelsen i mitt uppdrag, jag bestämde mig för att inte vika ner mig. Börjar man ta hänsyn vinner de, säger Lars Lindén.
43 procent av riksdagsledamöterna säger sig ha utsatts för hot mellan valen 1988 och 1998 och 53 procent efter valet 1998. Fem procent har råkat ut för fysiskt våld. Hälften utsattes för trakasserier någon gång mellan 1988 och 1998 och 62 procent efter det senare valet.
En som klarat sig bra är Solveig Hellquist (fp) som inte råkat ut för något otäckt.
Men vid EU-omröstningen och EMU, efter att Anna Lindh mördats, var det obehagligt att gå ut. Jag hörde mig för om stämningen i förväg, säger Solveig Hellquist.
Främst är det missnöjda medborgare och psykiskt sjuka människor som står för trakasserier och hot, men även rasistiska grupper och högerextremister hamnar högt upp på listan.
De flesta utsatta politiker har i enkäten svarat att de upplevde att angreppen gjordes för att ge uttryck för hat. Många kände också att personen ville påverka i en sakfråga.
Det har hänt att folk har ringt och skrikit saker och jag har fått nazistpropaganda klistrat på brevlådan hemma. Jag tycker att det är tråkigt, men det är tack och lov ganska sparsamt, och handlar om en och annan vettvilling, säger Hans Stenberg (s).
Birgitta Sellén (c) fick en gång ett brutalt mejl, med innehåll att både hon och familjen skulle dödas. Mejlet togs omhand av säpo och det hela ledde till att mannen blev tvångsomhändertagen.
Efter att ha fått vård hörde han av sig och bad om ursäkt, säger Birgitta Sellén.
Händelsen var givetvis olustig och hon blev illa berörd. Flera personer fick liknande mejl och mannen hade gradvis, under flera års tid, trappat upp innehållet i sina meddelanden. Det hela hade upprinnelse i en kulturfråga.

Mer läsning

Annons