Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dagar i veckan är spelfria

/

Tre dagar i veckan är spelfria.
De övriga sitter 14-årige August gärna och spelar Counter Strike som tidsfördriv.
Lillasyster Ella föredrar än så länge tv:n.

Annons
I familjen Chevalleraus lilla radhus i Sidsjöområdet finns tre datorer, två tv-apparater, två dvd-spelare, två videoapparater och två trasiga tv-spelskonsoller.
Och ändå är vi motståndare till materialismen. Det är ju helt sjukt! skrattar mamma Anna.
Hon sitter inte gärna vid datorn på fritiden och använder den aldrig till spel. Hennes man Paul är däremot ganska förtjust i det.
Anna kan reta sig på det våldsamma innehållet i vissa spel. Paul är mer tillåtande.
Jag tror inte att det finns någonting att lära av spelen över huvud taget. Fast jag tycker absolut att de är okej som avkoppling, säger han.
Han tror inte att barn blir våldsbenägna av spelen, och han får medhåll av August, som däremot protesterar mot att man inget lär sig.
Man tränar definitivt upp reaktionsförmågan!
Han sitter gärna vid datorn i sitt rum och spelar Counter Strike.
Paul och Anna har begränsat spelandet till vissa dagar i veckan, men de tycker egentligen inte att det finns någon anledning att oroa sig. August gillar att idrotta, umgås med kompisar och läsa böcker också.
August fick tjata innan han fick sin dator för tre år sedan. Men tiderna förändras snabbt. Lillasyster Ella som är 6 år har redan en egen på rummet. Hon fick ta över en gammal när familjen bytte upp sig.
Man får väl hänga med i utvecklingen. Det är så här det ser ut nu, konstaterar Anna.
Lite uppgiven är hon. Men hon ser även fördelar med datorerna, bland annat de pedagogiska barnspel som finns.
Ella spelar sådana ibland. Fast ännu hellre tittar hon på tv.
Hennes föräldrar gillar i allmänhet SvT:s barnprogram. Utbudet hos de kommersiella kanalerna är däremot något de reagerat över, inte minst över kopplingen mellan programmen och leksaker eller dyra samlarkort, som snabbt blir högstatus på skolgården.
Det har blivit mycket mer sånt bara på de korta åren sedan August var liten, säger Paul, som skulle önska att det blev mer opinion mot sådant.

Fakta/9 15-åringarnas mediekonsumtion
Barnrummet
Sju av tio har tv, video/dvd, tv-spel och eller dator på sitt eget rum.

Tv
En stor majoritet av barnen ser på tv varje dag.
Två av tio tittar minst tre timmar dagligen.
Sju av tio tittar på dokusåpor. Nannyakuten är populärast bland de yngre barnen och Paradise Hotel bland de äldre.
7 procent anser att det skulle vara skönt med en tv-fri vecka. 30 procent tycker att det skulle vara trist, och 12 procent att det skulle vara omöjligt.

S pel
Drygt hälften av pojkarna men bara en fjärdedel av flickorna spelar dator- eller TV-spel minst tre dagar i veckan.
Drygt hälften av barnen har regler om hur länge de får spela och/eller vilka spel. Sådana begränsningar blir mindre vanliga ju äldre barnen blir.

Internet
9 11-åringarna ägnar sig mest åt att spela spel på internet.
12 15-åringarna ägnar sig mest åt att chatta. Sju av tio i den åldern brukar chatta, framför allt med människor de redan känner. 14 procent av dem har webbkamera.
Drygt hälften av pojkarna mellan 12 och 15 år har kommit i kontakt med sex- och porrsajter på internet. Bland flickorna är det mindre än en tredjedel.

Tid
Merparten anger att de ägnar lagom med tid åt TV, internet, spel, familjen, fritidsaktiviteter, läxor och kompisar. Samtidigt uppger nästan var tredje att de ägnar för lite tid åt träning och sömn, och drygt var fjärde vill ägna mer tid åt kompisar.

Källa: Ungar och medier 2005, Medierådets undersökning av 9 15-åringars vanor.

Fakta/Så tycker föräldrarna
44 procent av föräldrarna upplever att barnens tv- och datorspelande är ett problem. Dels på grund av att det stjäl tid från annat, dels på grund av spelens innehåll.
Åtta av tio föräldrar ser även positiva effekter av spelandet, som att barnen får bra datorvana, lär sig engelska och blir mer snabbtänkta.

Källa: Den ideella organisationen Fair Plays gallupundersökning med föräldrar till 11 18-åringar.

Mer läsning

Annons