Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre tjurar har fastnat i ett kärr

/
  • En kamp för livet. De tre kraftpaketen hade just släppts ut när de sprang iväg mot det svarta kärret, till synes utom räddning.
  • En och halv timmes intensiv kamp fördes för att få upp de tre skräckslagna stutarna.
  • Något gick fel när stutarna skulle släppas ut på sommarbete. Lasse Reimertz från räddningstjänsten i Stöde sätter en grimma på det sista djuret som behöver hjälp upp ur det djupa vattendraget.
  • Undsatta och utmattade. När den sista stuten hade räddats lade den sig tungt ner på en av ängarna där sommaren ska tillbringas.
  • Med hjälp av en stor traktor, lyckades gärdsägarna och tre deltidsbrandmän från Stödestyrkan rädda stutarna.
  • Djurägaren Lena Widenfalk kände sig lättad när djuren var uppe ur kärret.

Efter en och en halv timmes intensiv kamp räddades stutarna ur kärret. De var chockade och utmattade, men till synes oskadda.
– Vi hade just släppt ut dem när de tog sig genom grinden, säger Lena Widenfalk.

Annons

Grönskande ängar skulle möta de ett par år gamla stutarna när de släpptes ut ur ladugården, men något gick fel.

I det leriga kärret snett nedanför Baggnäsgården, strax väster om Stöde, tog färden slut. Mellan träden och stenarna i det sumpiga vattendraget tvingades djuren kämpa för att behålla sina huvuden ovanför vattenytan. De frustade och rullade med ögonen samtidigt som de försökte nå fast mark.

– Det är första gången som grinden ger efter så här. Vi brukar släppa ut dem successivt genom olika fållor för att de ska få vänja sig vid ljuset så att de upptäcker tråden, men de här sprang rakt ut, berättar ägaren Lena Widenfalk.

Lena Widenfalk och Nils-Ingemar Gohde har ett trettiotal djur som får gå ute under sommaren. Nils-Ingemar är själv deltidsbrandman och nu tvingades paret slå larm. Kollegorna från Stödestyrkan kom snart till undsättning.

– Djuren var alldeles darriga när vi kom fram, säger Björn Sperring, tillförordnad räddningsledare.

Manskapet arbetat febrilt för att rädda de kastrerade tjurarna. De första två drogs delvis upp ur kärret med hjälp av spännband som hade kopplats till Nils-Ingemar Gohdes traktor.

När de hade baxats upp försvann de springandes från platsen, till synes oskadda. Men under arbetet med den tredje stuten vände de räddade djuren plötsligt om och en del av insatsen fick ägnas åt att skrämma bort dem igen.

– Det är stora djur. Man har inget att sätta emot, så det är tur att brandkåren finns, säger Lena Widenfalk.

När det sista svarta kraftpaketet kom ut ur skogsgläntan med alla fyra benen i behåll lade han sig tungt ner på gräset intill traktorn. Han var påtagligt medtagen och andades häftigt, men snart reste stuten sig upp och började gå i riktning mot gården och hagen där den ska tillbringa sommaren tillsammans med sina kamrater.

Mer läsning