Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje året för Vintercyklisten i Sundsvall

/

Björn Abelsson, kommunens trafikplanerare och en av krafterna bakom kampanjen Vintercyklisten, som ska främja cyklandet vintertid.

Annons

Sista ansökningsdag är 15 oktober, är det något tryck för att bli en av kommunens vintercyklister?

– Jajamensan. Det här är tredje året vi kör det här och vi får alltid in fler ansökningar än vi kan ta emot. Nu har jag inte koll den exakta siffran i år, men det blir garanterat 40 stycken.

Vad är syftet med det här?

– Syftet är att propagera för att fler ska välja att cykla vintertid. Sedan vill vi samla in information om hur det er ut på kommunens gator och cykelvägar. Vi har inte resurser för att kolla upp om och hur entreprenörerna sköter jobbet med snöröjningen, och då är det här ett bra sätt att få hjälp med att ta reda på vart vi måste lägga resurser.

När pågår kampanjen?

– 1 december till 31 mars.

Får vem som helst ansöka?

– Ja, men vi försöker skapa en blandning så vi får med folk som brukar cykla på vintern, folk som brukar cykla men inte på vintern samt folk som inte cyklat tidigare. Dessutom vill vi få med folk från olika stadsdelar så vi får en bra spridning.

Vad är kraven för cyklisterna?

– Att de cyklar till och från jobbet minst tre dagar i veckan under den här tiden. De som är med får en del grejer också, såsom dubbdäck, reflexväst, sadelvärmare och cykelhjälm.

Ni vill ha 40 cyklister, men om det nu är så bra tryck, är det inte läge att utöka?

– Vi har inte resurser för det och dessutom blir det kostsamt att dela ut grejer till alla.

Mer läsning

Annons