Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trillingbröderna fast i Nepal

/

Trillingbröderna Nils, Carl och Per Landeberg från Sundsvall sitter fast på flygplatsen i Kathmandu, Nepal. Bröderna tvingades fly hals över huvud när jordbävningen inträffade.
– De har varken pass, pengar eller visum till Indien dit det går reguljära flygningar, säger Björn Lyngfelt, vän till familjen.

Annons

Första tiden efter skalvet tillbringade bröderna i en park.

– De tvingades lämna både pass och kläder. En av dem hade inte ens skor på fötterna när han flydde från hotellet, säger Björn Lyngfelt.

En dator lyckades de få med sig och via den har de haft kontakt med familjen i Sundsvall.

– De har också varit i kontakt med danska ambassaden i Kathmandu som hanterar konsulära frågor för svenskar men de blev avvisade därifrån. Då tog de sig ut till flygfältet och nu hoppas de att de ska bli evakuerade men några evakueringsplaner för svenskar finns inte.

UD räknar med att det finns omkring 150 svenskar i området.

– Senaste kontakten hade vi med dem under söndagen och då hade de delat på en flaska vatten och en bit bröd sedan det första skalvet kom.

På grund av efterskalv stängs flygplatsen ibland temporärt.

– Vi vet var de befinner sig och att de är välbehållna men även på flygplatsen verkar läget vara kaotiskt.

Enligt uppgifter på nätet planerar Indiska myndigheter en mer storskalig evakuering med flyg och buss.

– Men för att få visum till Indien behöver de tillfälliga pass och det kan de bara få från den danska ambassaden.

Sent i går eftermiddag hade svensk personal tagit sig till den danska ambassaden för att hjälpa till med att utfärda tillfälliga pass. Enligt UD planeras det inte för någon evakuering av svenskar i nuläget.

Hur många skandinaver som är strandsatta i området är oklart. Enligt de senast kända siffrorna har omkring 4 000 personer dött i jordbävningen och tusentals är skadade.

Bröderna Landeberg arbetar med webbdesign och illustrationer. För två månader sedan reste de till Nepal på en kombinerad arbets- och semesterresa.

Läs även Sundsvallstrillingar i jordbävningen.

Mer läsning

Annons