Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt för jakt på säl – 9 av 30 är skjutna

/

Det är svårt att jaga säl trots att reglerna för skyddsjakt på säl luckrats upp en del.
Hittills i år har bara 9 av de 30 gråsälar som får jagas i Västernorrland blivit avlivade.

Annons

Så har det ofta sett ut, att den tilldelade kvoten sälar långt ifrån blir uppfylld.

Situationen är likartad på många andra håll i landet.

Naturvårdverket gav tidigare klartecken för att 350 gråsälar ska få skjutas, men inget län med tillstånd för jakt har kommit i närheten av sina kvoter. Än så länge har bara 126 sälar blivit avlivade.

Bakgrunden till att skyddsjakt på tillåts är att många yrkesfiskare anser att sälarna både konkurerar om bytet och skadar fiskeredskapen.

Dessutom har sälarna blivit betydligt fler än på 1970-talet, även om stammen långt ifrån är lika stor som för 100 år sedan.

En hård jakt och miljögifter som gav problem för sälarna att reproducera sig minskade tidigare stammen kraftigt.

På sikt finns en ambition att utveckla mer sälsäkra fiskeredskap, redskap som inte skadas av sälarna och där sälarna inte kommer åt fångsten. Projektet ”Sälar och Fiske” har pågått sedan 1993, men ändå har sälskadorna ökat på senare år.

Årets skyddsjakt började 20 april och får pågå till 31 december, om kvoten inte är uppfylld innan dess.

Jakten är omgärdad av en hel del regler om vem som får jaga och hur jakten ska gå till. Ur etiska skäl har det tidigare bara varit tillåtet att jaga från land, eftersom det är svårt att skjuta säl. Men numer är jakt från båt också tillåtet under vissa villkor.

Just nu pågår en inventering av sälspillning på skär längs Västernorrlandskusten. Detta för att forskarna ska lära sig mer om sälarna och deras föda.

Mer läsning

Annons