Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror på förbönens makt

/

Rektor Karl-Erik Lundin har varit med från starten av friskolan Oasen 1990. Från början som lärare och från hösten 2011 som rektor.
Sin tro är inget han sticker under stol med, han är mot abort och tror på förbönens makt.

Annons

– Jag har varit med om att förbön förändrat flera gånger. Min studiekamrat, som jag var vän med även då han var homosexuell, är nu gift och har tre barn och vi är vänner fortfarande, säger Karl-Erik Lundin, som också säger sig ha andra homosexuella vänner.

– Jag har också varit med om att rullstolsburna har kunnat stå upp, döva som börjat höra och blinda som fått synen åter.

Rektorn står för sina åsikter och backar inte även om åsikterna inte är politiskt korrekta.

– Men det är tråkigt om jag sticker ut och det drabbar skolan, fast jag tror inte att det har gjort det.

Sin egen betydelse vill han tona ner.

– Jag är bara en fattig arbetarpojke från Jämtland och inte märkvärdig alls.

Men han är medveten om att han kan ha sårat elever någon gång.

– Men då har jag alltid bett om förlåtelse. Jag är ingen perfekt människa men om jag har behandlat någon elev fel i klassrummet har de också fått upprättelse i klassrummet.

Skolan drevs tidigare av Bibelcentret numera Brokyrkan, en del av Trosrörelsen där även Livets ord ingår. Oasen har sedan övergått i ägo till en ideell förening. Styrelsen består av religiösa ledamöter från olika samfund. Rektorn och två personer till från Brokyrkan, ordförande är från Hagakyrkan, en är med i Elimkyrkan, en person har koppling till katolska kyrkan och en är medlem i Svenska kyrkan.

– Att det är en ideell förening innebär också att vi inte har något vinstsyfte, så vi har något lägre löner än andra skolor.

Ändå är det en skola med hög vuxentäthet, 24 vuxna varav 15 lärare på 110 elever. När det gäller lärarna i de teoretiska ämnena är de alla behöriga medan det i de praktiska ämnena även finns obehöriga.

– Vi är en trygg skola, säger Karl-Erik Lundin avslutningsvis.

Mer läsning

Annons