Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tryggheten på Navet har ökat"

/
  • Under fredagen presenterade kommunalrådet Lars Persson (FP), i mitten, nyheten att ordningsvakterna blir kvar på navet. På bilden syns ordningsvakterna Anna Bergqvist och Johan Candell.

Resenärer, polis, svensk handel och missbrukare – alla är överens om att tryggheten på Navet har ökat med ordningsvakter.
Därför blir de kvar.
– Försöksverksamheten har varit lyckad, säger kommunalrådet Lars Persson (FP).

Annons

Under hela sommaren har ordningsvakter patrullerat på Navet till följd av den oro och otrygghet som svensk handel, resenärer och polis uttryckt.

Nu är koalitionen klar med utvärderingen – och ett viktigt beslut har fattats.

– Utifrån de samtal vi haft med polisen och de incidentrapporter som skrivits av ordningsvakterna så har vi beslutat att vi tänker fortsätta med ordningsvakter på Navet, säger Lars Persson.

Däremot kommer det bli ett kortare uppehåll.

– Kontraktet går ut på söndag, och vi kommer sätta oss ner i planerings- och utvecklingsutskottet på tisdag och därefter kommer vi skicka in en ny ansökan till polisen. Planen är att ordningsvakterna snart ska vara tillbaka och för resten av det här året kommer det kosta 350 000 kronor, berättar Lars Persson.

Pengarna kommer att tas ur kommunstyrelsens budget och det rör sig om oförbrukade pengar. Planen är att detta, från och med 2015, ska finansieras via kommunens ordinarie budget.

– Kostnaden kommer att hamna på ungefär 1,2 miljoner kronor per år.

En sammanställning över antalet ingripanden under perioden 2 juli-23 augusti har gjorts och den visar på 74 avvisningar, 34 omhändertaganden, 62 alkoholförtäringar, 12 misstänkt narkotika vilket ger en totalsumma om 182 ingripanden.

– Det har varit många incidenter men det är också för att ordningsvakterna är på Navet och ser det här. Vi har pratat med alla, resenärer, polis, svensk handel och missbrukare och alla upplever att det blivit tryggare på Navet, och det är det allra viktigaste, säger Lars Persson.

Två ordningsvakter har funnits på Navet under sommaren och det troliga är att bemanningen blir den samma även fortsättningsvis.

Mer läsning

Annons